Mejla

Ingvar Persson

De blir sjuka av oansvariga män

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

HEMARBETE STRESSAR KVINNOR Vi vet att det är kvinnorna som tar den större delen av ansvaret för att få vardagen att fungera i svenska hem.
HEMARBETE STRESSAR KVINNOR Vi vet att det är kvinnorna som tar den större delen av ansvaret för att få vardagen att fungera i svenska hem.

19 OKTOBER 2012. Föräldraförsäkringen

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson tänker undersöka varför kvinnor – särskilt i åldern 30 till 39 år – är så sjuka. Kvinnor i den åldern är sjukskrivna dubbelt så ofta som män i samma ålder, och det är mest det som bekymrar ministern.

Kristersson har grund för sin oro. Sjukskrivningar kostar, och det högsta priset betalar kvinnorna själva.

Däremot borde ministern inte vara förvånad.

Statistiken har nämligen funnits där länge. Det är precis i åldern efter 30 som de stora klyftorna på den svenska arbetsmarknaden uppträder.

Vardagens utmaningar

Det är då skillnaderna mellan kvinnors och mäns löner ökar dramatiskt, ett gap som sedan aldrig jämnas ut. 2011 tjänade kvinnor i Sverige fortfarande drygt 14 procent mindre än männen.

Det är också åren efter att det första barnet fötts.

Genomsnittsåldern för förstagångsmödrar är 29 år, och för förstagångsfäder drygt 31 år.

Det är kort sagt föräldrar mellan 30 och 39 år som ska hantera alla de utmaningar vardagen som familj innebär.

Och vi vet att det är kvinnorna som tar större delen av ansvaret för att få den vardagen att fungera.

Också här ger oss statistiken en del mått. Förra året togs till exempel bara en fjärdedel – lite knappt – av föräldraledigheten ut av männen.

Resten togs förstås ut av mammorna. Kvinnorna stannade också hemma för att vårda sjuka barn nästan dubbelt så ofta som männen.

Kvinnors dubbla ansvar

Det är ingen djärv gissning att det finns ett samband, och att det sambandet också omfattar sjukskrivningarna.

Kvinnors dubbla ansvar för familj och arbete – eller kanske snarare männens bristande ansvarstagande – är en orsak till ojämställdheten i arbetslivet.

Och det är bristen på jämställdhet som gör kvinnor sjuka.

Det finns absolut ingen anledning att kritisera Ulf Kristersson för att han vill ta reda på mer om orsaker och mekanismer bakom kvinnors ohälsa.

Ambitionen att skaffa sig riktig kunskap före besluten har varit en bristvara ända sedan regeringen Reinfeldt tillträdde.

Cementerar könsroller

Men i just det här fallet finns det faktiskt en hel del Kristersson skulle kunna göra direkt. Han skulle till exempel kunna erkänna att dagens föräldraförsäkring i praktiken cementerar könsrollerna i familjen, och att den enda rimliga slutsatsen är att föräldraledigheten måste kvoteras.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN