ÅSIKT

Borgarna tjänar på dåliga skolor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Tajmningen hade kunnat vara bättre.

Dagens Nyheter kunde i går ­berätta att den ideella läxhjälps­verksamheten Mattecentrum sökt kommunbidrag för att etablera sig i Stockholms socioekonomiskt svaga förorter.

Men där tog det stopp. Några kommunpengar kunde det inte bli tal om, lät en tjänsteman meddela.

Orsaken som angavs: ”det skulle vara orättvist mot läxhjälpsföretagen ur en konkurrenssituation”.

Dyra, kommersiella läxhjälpsföretag, som från och med januari kommer ­gynnas av läx-rut, får alltså inte störa ideella krafter, enligt Stockholms borgerliga politiker.

Här har vi alltså att göra med svenska högerpolitiker som ena dagen – i konflikt med Skatteverket, lärarfacken och Skolverket – röstar igenom skatterabatt på läxläsning för medel­klassens barn och andra dagen förhindrar att ideella krafter kan hjälpa skolbarn i utsatta förorter.

Johan Wendt, Mattecentrums grundare, säger till DN att han nu är orolig för att andra kommuner kan ta efter Stockholm.

Så här ser den borgerliga omfördelningspolitiken ut i praktiken.

Sägas ska att ansvarig politiker – det folkpartistiska skolborgarrådet Lotta Edholm – ägnade gårdagen åt att pudla. Ena stunden hade Mattecentrums ­ärende inte ens behandlats, andra ­stunden var det dumma tjänstemäns fel. Men hur denna pinsamhet kommer sluta vet ingen ännu.

Och kanske är det hela inte så dumt för Edholm och hennes partivänner ändå.

Sverige sjunker som en sten i de flesta kunskapsmätningar och enligt Skol­verket faller både de genomsnittliga ­resultaten och utbildningens likvärdighet. Kommuner skär ner i sina skol­budgetar, lärartätheten sjunker och klasserna blir större.

Det är ett tungt ansvar som Jan Björklund (FP) ytterst bär.

Att skoldebatten plötsligt handlar om huruvida det är privata företag eller ideella ­föreningar som ska ha skattestöd för att kompensera kunskapsbristerna räddar ju ­åtminstone några folkpartistiska ansikten.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM