EU har rätt om de svenska vargarna

Reporter: Eva Franchell

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alliansens gröna röst blir allt gällare.

Lagom till jul är det miljöminister Lena Ek som skäller ut EU. Hon säger att hon är oerhört arg på kommissionen och som vanligt handlar det om vargjakt.

Vargen fortfarande en hotad art.
Vargen fortfarande en hotad art.

Centerpartiets miljöengagemang kokar ju numera ner till att man vill skjuta vargar och bygga fler kärnkraftverk.

Just nu är Lena Ek mest av allt upprörd över att EU-kommissionen inte vill acceptera Centerns vargpolitik. Den som innebär att man vill skydda vargen genom att skjuta den. Det är en så bisarr lösning att det kanske är bäst att repetera bakgrunden.

För på 60-talet var vargen i princip utrotad. Den fridlystes och kom så sakteliga tillbaka. På 80-talet kunde vi se en varaktig förökning av den svenska stammen och på 90-talet höjdes rösterna från skogarna i Mellansverige. Då vaknade jägarna till liv.

Ville jaga

Vargen åt nämligen älgen och jägarna hade fått konkurrens om bytet. Nu ville jägarna jaga vargen.

Eftersom jägarna är en stark lobbygrupp gled flera politiker bara förbi frågan. Det var Kjell Larsson som till slut satte upp målet att Sverige skulle ha 210 vargar. Många jägare tog den siffran som intäkt för att det därmed var fritt fram att skjuta den 211:e vargen. Men den svenska vargen var svårt inavlad och behövde egentligen stå på ytterligare tillväxt, konflikterna mellan jägare och naturvänner ökade och Centerns förre miljöminister Andreas Carlgren kom i kläm.

Fick skjuta

2010 bestämde han därför att jägarna skulle få skjuta 27 vargar mot att myndigheterna fick plantera in nya vargar. 15 procent av vargstammen rök redan i första jakten men med inplanteringen har det gått lite si och så.

Naturvännerna anmälde jakten till EU och där är vi i dag. Miljökommissionären Janez Potocniks uppgift är att bevara vargstammen och därför konstaterar han kallt att den svenska licensjakten bryter mot EU:s regler. Lena Ek kontrar med att Naturvårdsverket får plantera ut djurparksvargar i skogen och sedan utesluter hon inte urvalsjakt, som hon numera kallar den.

Lugnar väljare

Men det är inte urvalet man reglerar genom jakt. Det är väljarna man lugnar. Centerpartiet är på fallrepet och har därför inte råd att stöta sig med de sista sympatisörerna i de mellansvenska skogarna. Lena Ek är miljöminister, men det är som centerpartist på väg ut ur riksdagen hon agerar.

Människors rädsla för vargen måste givetvis mötas med respekt. Men EU har rätt, vargens fortbestånd förutsätter att människa och djur kan dela både på skogen och dess bytesdjur.

Publicerad: