Mejla

Eva Franchell

MP:s förslag gynnar Sverigedemokraterna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Så trampar Miljöpartiet fel igen.

I ett förslag till hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting går Miljöpartiet alliansens ärenden och föreslår vårdpeng efter etnicitet.

Ja ni läste rätt.

Det handlar alltså inte om vård efter behov. I stället innebär förslaget att vårdcentralerna får 200 kronor mer för varje patient som är född i Afrika, Asien eller i de europeiska länder som ligger söder och öster om EU. I ett samhälle där alla borde vara jämlika väljer Miljöpartiet och den borgerliga alliansen - med Filippa Reinfeldt i spetsen - att använda etnicitet som sorteringsinstrument.

Det är möjligt att det är välment. Förvaltningen tycker i alla fall att det är praktiskt. Husläkarna får två rutor att välja mellan i journalen: svensk eller från någon annanstans. Fokus flyttas från vårdbehov till frågor om födelseort.

Vårdgrupper av olika härkomst kommer därmed att ställas mot varandra och det är ett synsätt som normalt bara förekommer hos Sverigedemokraterna.

Det finns folkhälsoklyftor i Stockholm. Medborgarna i Farsta och Sundbyberg dör till exempel fem år tidigare än invånarna i Täby och Danderyd. Den nya vårdpengen innebär inga särskilda medel till socioekonomiskt svaga områden. Den tar heller inga hänsyn till att patienterna kan vara gamla och multisjuka. Den innebär inte ens så särskilt mycket extra till de nu utvalda grupperna eftersom alliansen samtidigt vill minska på tolktjänsten.

Ärendet skulle ha beslutats på nämnden i går, men det väckte en sådan debatt att det nu skjutits upp till i morgon kväll.  Oppositionen rasar och kallar den nya vårdpengen naiv och Sverigedemokratisk eftersom den pekar ut människor från vissa länder som det stora vårdproblemet.

Miljöpartiets talesperson Helene Öberg menar att förslaget ökar jämlikheten, men där har hon fel. Att börja dela upp olika etniska grupper är att ta ett steg på det sluttande plan som leder till ett riktigt ojämlikt samhälle. 

Fördela pengarna efter vårdbehov i stället. Gynna inte rasisterna.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN