Mejla

Eva Franchell

Ministern som tycker att kvinnor väljer fel

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).
Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).

Det gäller alltså att välja rätt man.

Nya jämställdhetsministern Maria Arnholm (FP) ger råd till unga människor i karriären. På jobbsökarsajten Shortcut blir hennes första rekommendation är att skaffa en partner som vill dela lika på ansvar för barn och hem.

Den som vabbar, byter blöjor och badar ungar får alltså skylla sig själv. Statistiskt sett handlar det nästan alltid om en hon och om hon står där bland tvätthögarna är det hennes eget fel. Om hon misslyckas i karriären beror det på att hon valde fel karl.

Den ensamstående mamman valde fel. Alla dessa kvinnor som vabbar och jobbar deltid. De valde fel helt enkelt.

Maria Arnholm sitter i en borgerlig regering som brukar hävda det personliga ansvaret. Frågan är nu hur hon ska styra upp kvinnors val av män?

Kanske kan hon lägga ut äktenskapsmarknaden på privata aktörer? Låta dejtingsajterna sköta äktenskapsmarknaden? Moderaternas kommunikationschef Hanna Bergholm med ett förflutet på Match.com kanske kan bidra till mer jämställda sökprofiler.

Kanske kan regeringen träna kvinnorna att söka bättre och mer jämställda män?

Maria Arnholm är inte den första som försöker "skoja till det lite". Men på fullt allvar: det är inte kvinnorna som bär skulden för att männen inte tar sitt ansvar.

Under en livstid tjänar en kvinna 3,6 miljoner kronor mindre än en man och det är inte för att hon valde det. Om jämställdhetsministern vill ändra på det, då måste hon vända sig till männen.

Det är papporna som bara tar ut en knapp fjärdedel av föräldraledigheten. Det är småbarnspapporna som jobbar mest övertid, trots att de egentligen skulle behövas hemma.

Ojämställdheten börjar när barnen föds därför att papporna inte väljer att stanna hemma hos sina barn. Om Maria Arnholm vill göra en enda verklig insats för jämställdheten, då ska hon dela på föräldraledigheten. Det är männen som behöver hjälp att ta rätt beslut.

Dessutom är Sverige fullt av barn som vill att deras pappor ska välja dem.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN