ÅSIKT

En tv-kändis bland mörkermännen i EU

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Lars Adaktusson hoppas på en plats i EU-parlamentet.
LEDARE

Man ska aldrig sikta på näst bäst.

Ändå är det vad Kristdemokraterna ständigt tvingas göra. Varje gång partiet närmar sig fyra procent kastar man in en kändis, men eftersom partiet är så litet blir det oftast en b-kändis. Någon som inte har något annat för sig. Ett avdankat premiärlejon, en avsutten generalsekreterare, en före detta biskop.

Och nu senast den tidigare tv-kändisen Lars Adaktusson.

En gång var han tungt nyhetsankare i SVT, sedan gick han över till det något lättviktigare MTG innan han till slut hamnade i pr- och konsultbranschen. Därifrån var steget till Kristdemokraterna inte så långt. Precis som de andra kristdemokratiska kändisarna har Lars Adaktusson inget förflutet i partiet.

I dag meddelade han därför att han ansöker om medlemskap i Kristdemokraterna samtidigt som han kandiderar till en plats i EU-parlamentet. Han hoppas kunna efterträda Alf Svensson som faller för åldersstrecket när han strax efter EU-valet nästa år kommer att fylla 75.

Lars Adaktusson kungör också sitt politiska ställningstagande i en stor debattartikel på DN Debatt: "Som politisk rörelse är kristdemokratin unik. Inte enbart beroende på dess starka ställning i Europa och världen..."

Ja han syftar alltså på starka kristdemokrater som EU:s hälsokommissionär Tonio Borg från Malta. En man som kristdemokraterna i parlamentet röstade fram, som är emot hbt-rättigheter, skilsmässor samt aborter även efter incest eller våldtäkt. Ingen ska pådyvla Lars Adaktusson sådana mörkeråsikter, men det är ändå en av hans blivande partikamrater det handlar om.

Kvinnor dör i Europa. Homosexuella förföljs. Mänskliga rättigheter kränks. Det är ett stort ansvar som vilar på den som tar plats i parlamentet. Frågan är dock om Lars Adaktusson blir särskilt långlivad i EU-bänken. Hans kändiskolleger brukar snabbt lämna sina poster när opinionslyftet uteblir och lyskraften lär inte bli särskilt stark bland mörkermännen där nere i Bryssel och Strasbourg.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM