ÅSIKT

97 miljarder bra frågor, Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Nu behövs en oberoende undersökningskommission för att ta reda på sanningen.

Köpen av nederländska Nuon för 97 miljarder är Sveriges största kontanta affär - någonsin. I efterhand har det kallats "Sveriges sämsta affär någonsin". Reinfeldt har försökt skylla ifrån sig men i dag avslöjade TV4 att han själv godkände affären. Nu måste alla kort upp på bordet.

"Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket" sa en gång den legendariske socialministern Gustav Möller (S).

Frågan är då vad man ska använda för ord när regeringen förslösar 97 miljarder kronor. Hur många år på Kumla pratar vi om?

Historien är rörig, men i korthet köpte statliga Vattenfall 2009 det nederländska företaget Nuon för 97 miljarder kronor. Det var Sveriges största kontanta affär - någonsin. Dessutom en affär som bygger på att Vattenfall ska tjäna pengar på miljövidrig gas, på tvärs med Sveriges miljömål att minska utsläppen av växthusgaser.

Enligt Svenska Dagbladet varnades regeringen redan vid köpet för att priset låg 30 miljarder för högt. I efterhand har det kallats "Sveriges sämsta affär någonsin". Vattenfalls rena förluster uppgår hittills till 15 miljarder kronor.

Därför är det politiska ansvaret ingen liten sak. Fram till i går pekade Fredrik Reinfeldt (M) på dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C), som behändigt nog avgått. Men i dag kunde TV4 Nyheterna avslöja att frågan två gånger varit uppe i det "inre kabinettet" i regeringen där de fyra borgerliga partiledarna sitter.

Nyheterna kunde presentera en intern promemoria som redovisade mötena. Budskapet från Reinfeldt och övriga partiledare var tydligt: "Finns ej skäl att säga nej till affären".

Statsrådsberedningens krishantering framstår som förvirrad men följer ett tidigare mönster. Först förneka och skylla ifrån sig. Sedan lägga locket på och vägra svara på frågor.

Men 97 miljarder är för mycket pengar för att det ska vara acceptabelt att statsministern gömmer sig. På grund av den läckta promemorian har strategin att skylla på Maud Olofsson som ensam ansvarig fallit.

Nu måste de olika turerna klarläggas. Det uppenbara är att Alliansens fyra partiledare visste och gav klartecken till Nuon-affären. Alla är insyltade, ingen av dem kan smita undan.

Någon form av oberoende utredningskommission borde tillsättas för att ta reda på sanningen, hela sanningen. Regeringen har hittills varit påfallande ointresserad av att lägga alla kort på bordet. Det handlar om 97 miljarder kronor och Fredrik Reinfeldt leder en minoritetsregering.

Men om inte han inte har något att dölja borde det inte vara några problem att få ett brett politiskt stöd för detta.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM