Mejla

Katrine Marçal

Reinfeldt är blind inför den nya Sverigebilden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

förändrar landet Alla löften lät bra för sju år sedan. Men Sverige håller på att bli något annat och det tycks tydligt för alla utom just regeringen.

förändrar landet Alla löften lät bra för sju år sedan. Men Sverige håller på att bli något annat och det tycks tydligt för alla utom just regeringen.

Foto: JONAS BILBERG

LEDARE

2 JUNI 2013. Sverige

Det är en sak att när skolor brinner, bibliotek förstörs och bilar står i lågor, tycker statsministern att det där får ni först och främst ta hand om själva. Det är en fråga för er därborta bland stenkast och bilbränder.

Inte för Sverige.

Att när det visar sig att klyftorna ökar snabbare i Sverige än i andra länder påpekar man att om man räknar bort var femte svensk så har klyftorna faktiskt inte alls ökat.

Att när skolresultaten sjunker tycker regeringen att det är sossarnas fel, därför en fråga för i princip alla utom just sittande regering.

Att när barnfamiljer väntar sex timmar på akuten har det varken med ansvariga politiker eller revor i den svenska samhällsmodellen att göra.

Det är bara något som händer. Och det må så vara. Men det sitter en gigantisk flodhäst mitt på soffbordet i det svenska folkhemmet.

Och den verkar bara vara synlig från utlandet.

Den brittiska prestigetidningen Financial Times skrev förra söndagen att det är dags för Sverige att börja ifrågasätta de senaste årens privatiseringar och marknadslösningar. De verkar ha gått för långt. Sverige har gått från ett socialdemokratiskt skyltfönster till ett högerexperiment och behöver hitta en bättre balans. Upploppen i Husby var ett symptom, mästrade affärstidningen. Nu måste ansvariga politiker ”förstå och motverka orsakerna till den minskande jämlikheten, både när det gäller inkomster och tillgång till välfärdstjänster”.

Financial Times pekar specifikt ut friskolereformen som något att titta på.

”Upploppen i Sverige sätter fokus på de ökande ekonomiska klyftorna”, skrev samtidigt den amerikanska högertidningen Wall Street Journal.

Ja, högertidningen.

”De rika blir rikare och de fattiga blir fattigare, Sverige håller på att bli som USA” berättade International Herald Tribune, inte direkt känd som Vänsterpartiets inofficiella buktalare, snarast som en tidning internationella affärsmän ögnar i flygplatsloungen mellan möten i den globala kapitalismens tjänst.

Och för att verkligen ro hem poängen uttalade sig även Hollywood.

”Det som händer nu är en reaktion på ett politiskt systemskifte”, tyckte Alexander Skarsgård från Los Angeles.

Sveriges förändring till det land inom OECD där klyftorna ökar snabbast är alltså ett samtalsämne i den internationella affärspressen, bland vampyrerna i True Blood och en självklar komponent i de mest prestige­fyllda internationella tidningarnas analyser av upploppen i Stockholm.

Men inte i Sverige.

Sedan kravallerna började har borgerligheten i stället vrålat om att de sociala konflikterna i Husby inte har något samband med de sociala klyftorna. Alla som hävdade något sådant var idioter och tokvänster. Inklusive Financial Times, International Herald Tribune och Wall Street Journal får man anta.

Det finns ett uttryck på kinesiska. Wei-wu-wei, det betyder att medvetet och principfast bestämma sig för att inte göra någonting alls. Det är en av taoismens grundläggande begrepp men i Sverige verkar vi ha fått en perverterad variant, en Tao enligt Reinfeldt.

Wei-wu-wei är en av taoismens mest komplicerade paradoxer: ”Att göra saker genom att inte göra dem och därmed upphäva själva görandet”. På ett ungefär. Det sägs ta åratal av meditation för att man ens ska närma sig en förståelse av konceptet.

Tao enligt Nya Moderaterna är enklare.

”Att inte göra saker genom att inte prata om dem och att inte prata om dem genom att säga att man inte tänker prata om något alls förrän Stefan

Löfven kan presentera ett regerings­alternativ.”

Det sägs ta åratal i Per Schlingmanns retorikskola och fyra jobbskatteavdrag för att nå denna grad av självgod politisk apati.

Detta är förklaringen till statsministerns politiska handlingsförlamning.

Den är medveten.

De Nya Moderaterna byggde på ett omöjligt löfte. Anders Borgs förmåga att räkna på budgetunderskott dolde hela tiden ett större räknefel. Och detta fel är såret som nu blottas, luften som går ur den ljusblå ballongen, håren som alltmer oförlåtande faller ur finans­ministerns hästsvans.

De Nya Moderaterna ville till skillnad från de gamla Moderaterna inte riva den svenska välfärdsmodellen. Det var Reinfeldts och Borgs själva genidrag. De sa att vi kunde få behålla den, bara med lägre skatt och utan Göran Persson.

Det lät väldigt bra. Problemet är att det efter sju år håller på att förändra vårt land.

Vi håller på att bli något annat. Många av dessa processer började innan Fredrik Reinfeldt tog makten. Men de har skenat i väg under hans tid. Framförallt har vi en regering som vägrar erkänna dem och en statsminister som inte tänker göra något åt dem.

Att försöka skulle innebära att erkänna det grundläggande räkne­felet i hela den nymoderata berättelsen.

Han kan inte.

Av: 

Katrine Marçal

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Katrine Marçal