Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Klyftor är resultat av politiska beslut

Politik är också moral. Vad säger det om ett land som medvetet ökar skillnaderna mellan rika och fattiga?

Fattigdom Inkomstskillnaderna i Sverige ökar. Den rikaste femtedelen äger 87 procent av tillgångarna i Sverige. Den fattigaste äger ingenting.

Enligt Rädda barnen finns 242 000 fattiga barn i Sverige. På deras hemsida finns en "fattigskola" där barn själva tipsar om små knep för att klara vardagen. Wilma, 10 år, tipsar om att man kan tacka nej till att gå på födelsedagskalas. Då slipper man bjuda själv och eftersom mamma inte har något jobb går ju inte det. Matteo, 8 år, berättar att om man kan låta cykeln vara trasig så kostar den inget att laga. Vanessa, 11 år, kommer med tipset att om man inte berättar att man har allergi, och att det kliar, behöver man inte köpa medicin. Berättelserna är verkliga men framförs av barnskådespelare.

Politik är moral

Politik är också en fråga om moral. Vad säger det om ett land, om en regering, som medvetet ökar skillnaderna mellan rika och fattiga?

Fredrik Reinfeldts budskap inför valet 2006 var kristallklart. Genom att öka inkomstskillnaderna mellan de som arbetar och de som inte arbetar skulle det bli fler jobb. När han kom till makten började han montera ner det sociala skyddsnätet och sänkte ersättningarna till arbetslösa och sjuka.

Sedan 2006 har, enligt Statistiska centralbyrån, den fattigaste tiondelen fått se sina inkomster minska från 82 100 kronor till 78 600 kronor. Samtidigt har tiondelen som tjänar mest ökat sina inkomster från 538 100 kronor till 594 300 kronor. Helt enligt Reinfeldts plan.

Resultatet efter sju år med regeringens politik är fler fattiga, och högre arbetslöshet än när den tillträdde.

Stora klyftor impopulära

Aftonbladet har låtit undersökningsföretaget United Minds fråga tusen svenskar hur de ser på skillnaderna i ägandet i Sverige. Siffrorna för fördelningen av tillgångar är från 2007 eftersom den borgerliga regeringen tog bort statistiken efter det. Att döma av hur inkomsterna utvecklats är skillnaderna med största sannolikhet ännu större idag.

Den rikaste femtedelen äger 87 procent av nettoförmögenheten i Sverige. Den fattigaste femtedelen äger ingenting. Däremot har de skulder. Det intressanta i United Minds undersökning är att Svenska folket dels inte vet om att skillnaderna är så stora, dels att de vill ha betydligt mindre skillnader.

Fredrik Reinfeldt är inte ensam ansvarig för utvecklingen. De senaste 20 åren har regeringar kommit och gått medan klyftorna blivit allt större. Det är en oacceptabel utveckling.

5500 miljarder

Det måste inte vara så här. Sverige är ett av världens rikaste länder. Den privata förmögenheten omfattar astronomiska 5 500 miljarder kronor. Med en mer jämnare fördelning skulle inga barn behöva växa upp under fattiga förhållanden.

Att döma av resultatet i United Minds undersökning är det vad Svenska folket vill. Fredrik Reinfeldt å andra sidan, vill ha ett femte jobbskatteavdrag som ökar klyftorna ytterligare.

Följ ämnen i artikeln