Nazisterna infiltrerar grekiskt samhällsliv

avEva Franchell

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När alla andra svikit är det bara fascisterna kvar.

I morgon går grekerna ut i ännu en generalstrejk. På onsdag röstar parlamentet om ytterligare ett sparpaket. Krisen tar aldrig slut, mer än varannan ung grek går nu arbetslös.

Var tredje affär i Atens centrum har stängt. Och när sjukhusen inte längre får tag på medicin, när pengarna verkligen har tagit slut. Då återstår bara depressionen och - rädslan.

Det är i det här desperata läget nazisterna i Gyllene Gryning tågar in på gator och torg. När alla andra har svikit är det bara fascisterna kvar. De delar ut mat - men bara till greker. De ordnar en arbetsförmedling - men bara för grekerna.

De skapar en allians med de invånare som uppfattar sig som "levande döda". Det är i alla fall så Maria Kirimi beskriver sig i tidningen the Guardians stora reportage om Gyllene Gryning och extremhögern i Grekland. Hon har vräkts från sin lägenhet och bor numera hemma hos sin mamma igen. Sju personer får leva på 400 euro i månaden. Maria pratar om Gyllene Grynings kopplingar till nazismen, men tillägger sedan att hon inte känner till någon annan som faktiskt delar ut mat.

Det är så extremhögern arbetar. De går in och tar över där den grekiska staten inte längre förmår att hjälpa längre.

Men vänligheter växlar snart upp till ren aggressivitet. Gyllene Gryning vill minera gränsen. De har gjort sig kända för att "rensa" områden från immigranter. 

Deras arbetsförmedling innebär att de åker ut till företag och pekar ut invandrare, sedan "övertalar" de arbetsgivarna att i stället anställa greker.

Deras säkerhetsarbete går ut på att de helt enkelt slår sönder migranter och människor som kan misstänkas vara  homosexuella, vänstersympatisörer eller av judisk härkomst. De infiltrerar polisen, i the Guardian vittnar flera om polisens stöd för nazisterna.

Medlemmarna i Gyllene Gryning har svarta skjortor, kamouflagebyxor och deras emblem påminner om nazisternas svastika. Men de är inget vanligt pack, i demokratins hemland Grekland har de 21 platser i parlamentet. De har infiltrerat hela samhället och driver det mot avgrundens brant.

På onsdag ska parlamentet alltså ta ställning till ännu ett krispaket. Fem år av besparingar har bara lett till fler arbetslösa, fattiga och bostadslösa. Den grekiska ekonomin får aldrig fäste, den sjunker och nu är det rädda sig själv som gäller.

Ledarna i Europa borde vara mer oroliga för Gyllene Gryning än för skuldkrisen. När får vi ett toppmöte om den framväxande fascismen?

Publicerad: