Mejla

Anders Lindberg

Visumtvång mot romer är fel väg

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP
Romer flyr Migrationsminister Tobias Billström (M) öppnar för att suspendera visumfriheten. Den politiken riskerar att drabba förtryckta och diskriminerade romer ännu hårdare.

26 oktober 2012. Fästning Europa

I går diskuterade EU:s migrationsministrar en rapport från EU-kommissionen om vad som hänt sedan visumreglerna för västra Balkan lättades 2009 och 2010.

Visumfriheten var en stor framgång, för första gången kunde medborgarna i Serbien och Makedonien resa fritt in i EU. Det ger frihet, men är även en viktig politisk signal. Västra Balkan hör hemma i Europa och är välkomna in i EU:s gemenskap.

Därför är det alarmerande när migrationsminister Tobias Billström (M) nu öppnar för att suspendera visumfriheten. Urikesminister Carl Bildt (M) hade helt rätt när han kommenterade frågan om visumtvång förra veckan.

– Den typen av signaler leder till att de nationalistiska krafterna får luft under vingarna på Balkan och det är inte något som ligger i vare sig deras eller vårt intresse, sa han.

Aftonbladets ledarsida håller sällan med Carl Bildt, men i det här fallet vet han vad han pratar om. Billström borde lyssna.

Billström motiverar förslaget med att personer från västra Balkan söker sig till Sverige och ansöker om asyl utan att ha asylskäl. I första hand handlar det om romer som flyr.

Att fly är inte lösningen

Situationen för romer försämras i dag, inte bara på västra Balkan utan även i en rad länder inom EU. Den 16 oktober skrev statsråden Erik Ullenhag (FP) och Birgitta Ohlsson (FP) tillsammans med filantropen George Soros i Svenska Dagbladet:

”Vi är djupt bekymrade över situationen för EU:s romer. De utsätts även i dag för rasism, diskriminering och våld. (...) Det är oacceptabelt att förvägra en minoritet mänskliga fri- och rättigheter i EU.”

Problemet är inte att romerna flyr, utan att de förtrycks och diskrimineras. Lösningen är­­ ­inte att hindra dem från att fly utan att stoppa diskrimineringen. Detta är ett arbete som måste göras gemensamt av EU och länderna på västra Balkan.

Fler hinder behövs inte

En politik som med Carl Bildts ord leder till att ”de nationalistiska krafterna får luft under vingarna” riskerar att drabba romerna ännu hårdare. Dels är nationalismen för­domarnas grogrund, dels får ­romerna skulden för att visumfriheten till EU upphävs.

Att återinföra visumtvång för länderna på västra Balkan vore fel väg. Vi behöver inte fler gränshinder för människor i Europa, utan färre.

avAnders Lindberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM