ÅSIKT

Nya tongångar från Texasgubben

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Den 31 januari 2006, president George W Bush håller sitt årliga tal till nationen, State of the Union. I en passage framhåller presidenten USA:s problematiska beroende av olja och hur viktigt det är att göra sig kvitt med det.

Talet handlar dock inte om klimatförändringar eller nödvändiga livsstilsförändringar. Målet är att slippa importera olja från ”unstable parts of the world”.

Ett år har förflutit. Under det året har mycket hänt i den klimatpolitiska debatten. För snart ett halvår sen presenterade bland annat MTV – musikkanalen från USA – en undersökning där miljöfrågan visade sig vara den viktigaste för unga amerikaner. 81 procent av dem ansåg att Bushregeringen måste agera direkt.

I ungefär samma veva reste demokraternas förra presidentkandidat Al Gore runt i världen och missionerade om klimatförändringarna. Gore förutspådde i en intervju i Svenska Dagbladet att miljön kan bli en av de viktigaste frågorna i det amerikanska presidentvalet hösten 2008.

Kanske är det därför som det obligatoriska avsnittet om miljö och energi kommer mycket tidigare i president Bushs tal till nationen nu i januari 2007. Det är inte särskilt radikalt, men tyder på att en och annan pollett har trillat ner.

Presidenten har på bara ett år blivit mycket mer konkret och vågar utmana de konservativa republikaner som mest tycker att tal om miljö är blaha blaha. Exempelvis ska bensinförbrukningen minska med 20 procent på tio år. Fordonsindustrin uppmanades att snabba på utvecklingen av energieffektiva bilar. Och det ska satsas friskt på alternativa bränslen. Det måste ses som näst intill revolutionerande för att komma från Texasgubben Bush.

Bush har i sina tal på ett år flyttat fokus från USA:s ensidiga välbefinnande till USA:s roll på den globala arenan. Kanske kommer Al Gores spådom att bli sann, att miljön får en dominerande plats i USA:s valrörelse. Det skulle kunna vara räddningen för Kyotoprotokollet och dess eftermäle, eftersom amerikanerna hittills har ställt sig utanför globala överenskommelser.

Det är förstås svårt att veta om Bush verkligen har börjat bry sig om miljön och klimatförändringarna. Eller om han bara har insett att demokraterna kommer att smula sönder republikanerna om Bush inte går opinionen till mötes.

Det var nämligen precis det som hände i mellanvalet i höstas. Demokraterna vann och fram tvingas nu en mer ödmjuk president träda. Från den arroganta attityden ”couldn’t care less” till en utsträckt hand och flera uttalade ambitioner för en förändrad livsstil.

Från att notoriskt ha förnekat människans påverkan på miljön, låter han numera något bekymrad när han tar uttrycket ”klimatförändringar” i sin mun. Bara att han använder det ord han tidigare skydde betraktas som en framgång.

Det visar vilka extremt låga förväntningar som finns när världens mäktigaste man försöker formulera sig om vår tids ödesfråga: klimatet.

Nisha Besara