Jehna Al-Moushahidi

SD daltar med sina kriminella

Var tjugonde SD-politiker har åtalats för brott

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dubbelt så många av SD:s förtroendevalda politiker har misstänkts för brott jämfört med andra partier.
Dubbelt så många av SD:s förtroendevalda politiker har misstänkts för brott jämfört med andra partier.

I diskussionen om den senaste BRÅ-rapporten som visar att personer med invandrarbakgrund i större utsträckning misstänks för brott så har SD gått ut och skrutit om hur de haft rätt om invandring och kriminalitet under alla dessa år.

Det är en självklar möjlighet för dem att skylla på invandringspolitiken - som de ju gör med det mesta. Det sitter i invandrares kultur att begå brott menar de.

Men hur är det egentligen med kulturen i det egna partiet?

Tittar man på antalet brottsmisstänkta personer inom Sveriges politiska partier så är det definitivt ett parti som sticker ut. Sverigedemokraterna. Enligt företaget Verifiera (2018) så är det lite över sju procent av alla kandidater inom partiet har någon gång blivit åtalade för brott.

Dubbelt så många åtalade

Det är alltså fler än var tjugonde förtroendevald runtom i landet. Det är också mer än dubbelt så högt som inom andra partier. Brotten som begås av SD-politiker är bland annat våldtäkt, sexköp, sexuellt ofredande, våld i nära relation, våldsbrott mot kvinnor och barn och misshandel.

Listan fortsätter, och den är lång.

I deras kriminalpolitiska program är fokus på invandrare i förorterna, men vad har man tänkt göra med politikerna i kostymer?

För något år sedan kom Rasmus Giertz (SD) med en "lösning" på problemet i en debatt. Män med invandrarbakgrund som våldtar ska straffas och utvisas. Medan hans budskap till svenska män som våldtar var "sträck på er, skaffa ett gymkort och sluta våldta kvinnor". I spåkulan för dessa män finns det alltså en massa träning och kanske även en kandidatur till att bli SD-politiker.

Misstänkt för kvinnomisshandel

Kanske var det en händelse som ser ut som en tanke att samma dag som BRÅ-rapporten presenterades kunde Aftonbladet rapportera att ytterligare en SD-profil gripits misstänkt för kvinnomisshandel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.