Greta Thunberg har rätt om COP26

Vi i den rika världen tar springnota i klimatfrågan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Demonstration inne på COP26
Demonstration inne på COP26

I dag är det den fattigaste halvan av världen som får leva med klimatförändringarnas värsta konsekvenser. Samma länder som stått för bara 7 procent av utsläppen av växthusgaser mellan 1990 och 2015, detta enligt Oxfam.

Samtidigt är det den rikaste tiondelen av världens befolkning som är ansvariga för mer än hälften av utsläppen. USA och EU har ända sedan den industriella revolutionen stått för 47 procent av de totala utsläppen. Men spelar det någon roll när vi pratar om klimatet i dag?

Ja, absolut.

Här och nu pågår nämligen en debatt som handlar om klimatskuld. Och det handlar inte om att skuldbelägga enskilda personer som köper plastpåsar eller källsorterar kuvert fel. Utan om hur den rika världen fått utvecklas på de fattiga ländernas bekostnad.

Världens fattigaste kommer inte kunna leva kvar i sina hem, och många konflikter väntar över resurser som inte finns. Trots det vägrar vi betala tillbaka.

Svikna löften

Redan under COP15 i Köpenhamn 2009 lovade rika nationer att betala sin klimatskuld till världens mindre bemedlade länder. Löftet handlade om 100 miljarder dollar varje år från 2020 till 2025. Ett löfte som sveks 2020. Samtidigt gavs mer än två tredjedelar av pengarna som lån. Knappast som det var tänkt från början.

För 30 år sedan jobbade de fram policys till FN:s klimatmöte i Rio de Janeiro. Nu säger samma forskare att de var naiva när de trodde att rika länder skulle bry sig om klimatförändringarna som främst drabbar fattiga länder.

Forskare som var med från den tiden menar att de inte lyckades få COP att handla om något annat än "institutionaliserad terapi" för rika länder. Inte ens forskarna bakom FN:s klimatkonvention har särskilt stark tilltro till COP26.

Greta Thunberg kommenterade tidigare toppmötet och sa att ”det är ingen hemlighet att COP26 är ett misslyckande”.

Nonchalanta privatflyg

Just COP26 som avslutas nu är lätt att avfärda. Särskilt med världsledarnas nonchalanta flygningar med privatjets som tagit så mycket plats att tomma privatplan fått landa på annat håll bara för att parkera.

Men COP26 handlar om mer än världsledare som visar upp sig. Utanför toppmötet samlas aktivister och demonstranter från hela världen, och det de kräver är klimaträttvisa. Och just där finns hoppet.

I alla fall så länge vetenskapsmän, unga aktivister och forskare sätter press på världens ledare, både i och utanför COP.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.