Kristersson vill blåsa dig på högre pension

Äldre ska inte oroa sig över pengar till maten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Undersköterskor, förskollärare och barnskötare förtjänar ingen ordentlig pension. Inte om man ser till resultatet av pensionspolitiken de senaste decennierna. Ändå tjatar högern fortfarande om att "det ska löna sig att arbeta”. Det är inte bara verklighetsfrånvänt, utan direkt fräckt.

Pensionsåldern höjs successivt, men det hjälper knappast de som sliter ett helt arbetsliv. För arbetare runt om i Sverige är det inte ens säkert att de kan arbeta tills de är 65. Och medellivslängden? Den ökar visserligen för de flesta, men inte för arbetarkvinnor.

Kvinnor värst drabbade

Det finns många män som sliter ett långt arbetsliv med låga pensioner. Men kvinnorna är de som drabbas värst. De har tunga arbeten inom vård och omsorg, har de lägsta lönerna och det är de som är hemma med barnen när de är små eller sjuka. Det är även kvinnorna som tar hand om sina föräldrar när de blir äldre.

Nooshi Dadgostar (V) fick igenom ett förslag på en höjning på 1000 kronor för de fattigaste pensionärerna. Men högern sätter sig förstås på tvären. De menar att de företräder ”arbetslinjen”, som att vanliga människors arbete inte ens räknas. Nu ligger ett nytt motförslag från M, KD, L och SD.

Det nya förslaget innebär halva höjningen för pensionärer. Det är dessutom ett desperat hafsverk för att inte förlora pensionärers röster inför valet, och för att högern ska kunna rösta ned regeringens förslag med argumentet att de minsann har ett eget.

Sen kommer Centerpartiet och Annie Lööf dragandes med sin vanliga duktiga analys: inga extremistpartier ska ha inflytande över pensionssystemet. Nej visst Lööf, men det system vi har är extremt. Det är extremt orättvist.

Kasta systemet i papperskorgen

Det handlar om riktiga människor, det handlar om våra föräldrar och vår framtid. Många omkring mig har redan börjat spara till sina föräldrars pension. Det är inte hållbart. Och det handlar inte om några undantag. Oron för många som närmar sig pensionen handlar om ifall de har råd att bo kvar, och om de kommer ha råd med mat i slutet av månaden.

Antingen höjs pensionerna rejält för våra pensionärer, både dagens och framtidens. Eller så måste hela pensionsgruppen kastas i papperskorgen och systemet göras om. Det vore inte en dag för tidigt.

Från och med 09.00 kan du chatta med Zina Al-Dewany. Du kan skriva dina frågor och kommentarer redan nu.

 • Zina Al-Dewany
  11 maj 202209.27

  Nu börjar det bli dags att avsluta chatten. Det här ämnet engagerar och upprör många, och vi får säkert anledning att återkomma till det.

 • 11 maj 202209.24

  Min hustru har jobbat inom åldringsvården och har 11 800:- efter skatt i pension men uppenbarligen tycker extremhögern att hon inte gjort rätt för sig ,hur ska man annars tolka att det ska löna sig att jobba, ibland tror jag högern tycker att lågavlönade borde nöja sig med matkuponger vid pensionen

  A

  Hej A, ja det är väldigt orättvist.

  Zina Al-Dewany
 • 11 maj 202209.19

  Varför är Centerpartiet så på tvären om pensionerna? De vill väl höja dem?

  Anna

  Hej Anna, bra fråga. Vi får se hur de röstar kring höjningen.

  Zina Al-Dewany
 • 11 maj 202209.18

  Pensionsgruppen har verkligen varit till men för folket, men jag förstår poängen med att förhandla fram något som håller över tid. Är kanske problemet att S vikt sig för lättvindigt?

  De borgerliga partierna har jag inget förtroende för, så det är S det hänger på om något ska bli bra.

  Mathias K

  Hej Mathias, det är det som varit argumenten hittills. Men uppenbarligen är gruppen konstruerad på ett sätt som knappast gör det bättre för landets pensionärer.

  Zina Al-Dewany
 • 11 maj 202209.12

  Om jag har fattat högerpartiernas pensionsförslag rätt så föreslår de skattesänkning för alla. Det är bättre att lägga pengarna på de som haft låga löner och alla kvinnor som jobbat deltid. Många har inte kunnat få heltid eller så har de servat sina män

  och skött barn i många år. I manliga yrken finns sällan ofrivillig deltid och de som varit hemma med barn borde fått dela pension med sina män. Det värsta är att den orättvisan fortsätter. En kampanj och upplysning behövs. Sonja. P.

  Sonja Persson

  Hej Sonja, håller med, det är orättvist!

  Zina Al-Dewany
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.