Mejla

Ingvar Persson

Bolån, mat och bränsle – kriget gör allt dyrare

Regeringen måste fortsätta stimulera ekonomin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I krigets spår blir maten dyrare.
I krigets spår blir maten dyrare.

LEDARE

De som pensionssparar i Folksam fick i veckan ett meddelande. Samtidigt som världens medier fylldes av fasansfulla bilder från Butja ville försäkringsbolaget berätta hur kriget i Ukraina kommer att påverka pensionerna.

Cyniskt?

Ja, naturligtvis. Men samtidigt alldeles oundvikligt.

I en extra rapport från konstaterade LO:s ekonomer häromdagen att det ryska överfallet på Ukraina helt har förändrat förutsättningarna för den globala ekonomin. Prognoser som gällde innan den 24 februari gäller inte längre.

Det får konsekvenser. För dieselpriserna, för elpriserna och för bolåneräntorna. Men också för börskurser, arbetslösheten och människors vardag. I Sverige och i övriga världen.

Prognoser som gällde innan den 24 februari gäller inte längre

Vi har sett hur banker och bolåneföretag börjat höja sina räntor. Priserna, som redan innan kriget var på väg upp, stiger fortare än på många år. I onsdags förklarade den vice riksbankschefen Martin Flodén att styrräntan kommer att höjas tidigare än man tidigare sagt. Betydligt tidigare.

Det finns de som kommer att påverkas mer av kriget än Folksams pensionssparare. Människor i det krigshärjade Jemen till exempel.

FN:s livsmedelsprogram WFP varnar för att kriget driver upp priset på spannmål. I ett land som inte bara är beroende av bistånd utan också av att importera mat betyder det svält och undernärda barn.

Också i Sverige kommer människor att drabbas.

I LO-ekonomernas rapport konstaterar man att de direkta effekterna av kriget och sanktionerna inte blir så stora i Sverige. Enskilda företag kommer att drabbas, men handeln med Ryssland och Ukraina är en liten del av ekonomin.

Men kriget ökar de redan höga kostnaderna för energi och mat. Och konflikten påverkar länder som Sverige handlar med. Exporten kommer att bli svårare för många branscher.

Högre priser och högre räntor kommer att leda till krav på kompensation från löntagarna. Samtidigt kan dagens redan höga arbetslöshet bli ändå större.
Medlingsinstitutets chef Irene Wennemo sa nyligen att läget inför nästa års avtalsrörelse är det besvärligaste på 25 år.

LO-ekonomerna skriver i sin rapport att den expansiva finanspolitiken borde fortsätta. I klartext, Mikael Damberg behöver fortsätta att pytsa ut pengar över svenskarna. Men framför allt att Sverige gör de investeringar som behövs, i ny infrastruktur, i utbildning och i arbetsmarknadspolitik för omställning.

Staten måste stimulera ekonomin, men det spelar roll hur man gör. Att dela ut pengar till alla bilägare, eller alla husägare, är kanske varken den bästa eller den mest rättvisa lösningen.

Och hur lyder då budskapet till alla som placerat sina pensionspengar hos Folksam?

Att de ska komma ihåg att deras pensionssparande är långsiktigt.

Ett perspektiv människor i Butja inte längre kan unna sig.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Le Pen kan chocka världen som Trump

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Folksam

Mikael Damberg

Ukraina

Finanspolitik

Arbetslöshet

Boränta

Reporäntan