Även högeråsikter är faktiskt ”politik”

Att skriva om kyrkovalet var som att lyfta på en sten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag ska erkänna att kyrkovalet kanske inte är ett av de ämnen vi har skrivit om mest på Aftonbladets ledarsida, jag har totalt skrivit två texter om saken.

Men reaktionen från högern och de kyrkligt konservativa var som att lyfta på en sten. Om man ska sammanfatta så är budskapet till mig: ”håll käften”.

Svenska dagbladet vill exempelvis helt öppet få bort sådana som mig från vallokalerna.

Anders Lindberg medger att han själv sällan går i kyrkan. Ändå är det viktigt för honom att få rösta. Men varför?” skriver Josefin de Gregorio.

Svaret på hennes fråga är: eftersom jag är medlem i Svenska kyrkan och kristen.

Men i hennes, och tydligen i väldigt många andras, kyrkosyn ingår inte jag eftersom de går oftare i kyrkan än jag gör.

Och om detta är vad Svenska dagbladet tycker då kan ni själva räkna ut hur min mailbox ser ut just nu.

En viktig orsak till att jag tycker att människor ska rösta i kyrkovalet är att vi annars kommer att få en kyrka dominerad av människor som på detta sätt graderar värdet av andras kristna tro.

De är så fulla av sin egen förträfflighet att deras sanning, deras verklighetsbild och deras kyrkosyn är den enda möjliga. Då blir naturligtvis även idén om en demokratisk folkkyrka absurd. De har ju rätt, varför ska vi andra komma och ha synpunkter.

En av de stora striderna inför detta kyrkoval är att ”opolitiska” partier som Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, och Frimodig kyrka vill att präster ska få diskriminera homosexuella, alltså vägra att viga samkönade par.

Lite kan man säga att dessa partier står för den kyrkliga motsvarigheten till att hala ner prideflaggor i kommuner där SD tagit över. Det beskrivs självklart som ”opolitiskt” men där låter sig ingen luras.

Högeråsikter är nämligen också ”politiska”. Och de konservativa partierna i kyrkan är partier, även om de kallar sig något annat.

Jag är lite förvånad över att så många vanliga debattörer har gått på den här retoriken om det ”opolitiska” och ”partipolitiskt obundna” i kyrkopolitiken.

Läs på om hur Posk, Frimodig kyrka och Sverigedemokraterna egentligen har röstat i kyrkomötet. Det handlar om högerreaktionära värderingar som inte skulle klara 15 sekunder av granskning av vanliga politiska reportrar eller grävredaktioner.

I grunden är det naturligtvis detta reaktionerna på mina sammanlagt två ledare om kyrkopolitiken handlar om.

De konservativa vill få bort sådana som mig från vallokalerna eftersom de bara kan vinna kyrkovalet om vanliga människor inte går och röstar. Därför är deras strategi inte att ta den politiska debatten utan att ”reformera” valsystemet för att få ner valdeltagandet.

Jag känner inte Josefin de Gregorio. Jag har aldrig träffat henne. Hon vet ingenting om mig, min tro och min relation till kyrkan.

Ändå uttalar hon sig tvärsäkert om just detta. Personligen tycker jag det säger ganska mycket om den konservativa rörelse som vid kyrkovalet i morgon gör sig beredda att ta över Svenska kyrkan.

Den är fördömande, reaktionär och fullständigt hänsynslös mot andra.

Lyckligtvis har den inte lyckats avskaffa min och din rösträtt än.

Så rösta i kyrkovalet morgon om du är medlem i Svenska kyrkan. Sen kan det vara för sent.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.