Jehna Al-Moushahidi

Dags för Biden att släppa vilda västern

Behöver inte föra Trumps politik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Migranter längst med Del Rio-bron i Texas
Migranter längst med Del Rio-bron i Texas

De senaste dagarna har bilder på USA:s södra gräns florerat i media.
Gränspoliser som rider på hästar och använder piskor är som en scen tagen från en vilda västern-film. Bilderna har jämförts med slaveriet av människorättsorganisationer i USA. Samtidigt råder bedrövliga förhållanden i Del Rio-flyktinglägret i Texas. 14 000 personer bor just nu under en bro.

En del migranter som lyckats ta sig från Haiti till USA har fått vända om och nekats att söka asyl. FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi har gått ut och poängterat vikten av att personer ska få söka asyl. Då det är en mänsklig rättighet.

Får stark kritik

Men kritiken kommer inte bara utifrån, utan även från det egna partiet. Demokrater menar att det inte ligger i linje med var partiet står i frågan.

Vice-presidenten Kamala Harris har gått ut och visat oro över situationen. Något många har svårt att uppfatta som uppriktigt då hon tidigare bett migranter sluta komma till USA i sitt kända "Do not come"-tal.

Även den högst rankade demokraten i senaten Chuck Schumer menar att det vi ser är Trumps politik, men inom Bidens administration. Samtidigt ser vi hur det generella stödet för Biden minskar. Vissa säger att det beror på att smekmånaden är över. Men kan det vara så att det beror på de politiska valen Biden gör? Först drog han sig ur Afghanistan och lämnade civilbefolkningen åt sitt öde, sedan u-båtsdramat med Frankrike och nu en policy som går emot rätten att söka asyl?

Det är troligt.

Policy under pandemin

Den så kallade Title 42-policyn som infördes under pandemin innebär att man kan avvisa migranter innan de hinner söka asyl.

Orsaken är att man inte ska få in sjukdomar i landet. 9 000 ensamkommande barn kunde på grund av policyn utvisas. Nu har Biden infört ett undantag för barn. Det är ett steg i rätt riktning.

Men nu när covid-19-läget förbättrats har jurister försökt få Title 42 upphävd. Man ska inte längre kunna utvisa personer med anledning av covid. Bidens administration har valt att försvara regeln. Och skyller dessutom på att situationen inte beror på hans politik - den beror på Trump. Om det stämmer, varför inte ändra politiken? Varför kämpa för att ha kvar den?

Det är dags för presidenten att släppa taget om vilda västern och göra politik av sina egna värderingar istället. Inte av Trumps.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.