Mejla

Jonna Sima

Det räcker nu, ge Ukraina stridsflyg

När Putin bombar BB är gränsen passerad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kvinnan på båren avled strax efter att hennes barn hade förlösts med kejsarsnitt.
Kvinnan på båren avled strax efter att hennes barn hade förlösts med kejsarsnitt.

LEDARE

Ryssland verkar ha bestämt sig för att statuera ett grymt exempel med Mariupol. I snart två veckor har den ukrainska hamnstaden bombats sönder och samman. Invånarna saknar el, mat och vatten och liksäckar stjälps ned i massgravar.

Kriget är inne på sin tredje vecka och nådde ett vidrigt klimax när Ryssland i en flygräd bombade en barn- och förlossningsklinik i Mariupol i torsdags.

Ingen kommer att glömma bilderna på blodiga och skadade höggravida kvinnor. I måndags fick vi reda på att kvinnan som bars ut på bår har avlidit, strax efter sitt lilla barn.

Kvinnan hade förts till en annan förlossningsklinik och där blivit förlöst med kejsarsnitt. Men barnets liv gick inte att rädda. När mamman insåg att hennes barn inte hade överlevt skrek hon enligt läkarna:
– Döda mig nu!
Läkarna försökte rädda henne, efter 30 minuters återupplivande försök dödförklarades även hon.

Låna Ukraina pengar

Ukrainas FN-ambassadör Sergiy Kyslytsya sa redan på krigets första dag den 24 februari till sin ryske motsvarighet i FN att "det finns ingen skärseld för krigsförbrytare. De hamnar i helvetet".
Men först och främst måste armen på Vladimir Putin och hans krigsförbrytarregim vridas om ännu hårdare. President Volodymyr Zelenskyjs vädjan om att få hjälp att stänga luftrummet över Ukraina bör hörsammas.
Aftonbladets ledarsida har tidigare skrivit om att EU och USA skulle kunna få till stånd ett så kallat "Lend-lease-program" med Ukraina. Modellen är från andra världskriget där USA lånade ut pengar och materiel till bland annat Storbritannien så att de kunde försvara sig mot Hitler.

Med lånade pengar kan Ukraina köpa upp vad de vill utan att EU eller Nato för den skull blir krigförande.

Efteråt kan vi, vid behov, skriva av lånen.

Låt Polen skänka plan

USA:s tidigare särskilda sändebud i kriget i Donbas, Kurt Volker, intervjuades i SVT Agenda och förespråkade där att väst bidrar mer till Ukrainas möjligheter att skydda sitt luftrum. Det borde innebära att utöver mer luftvärn även låta Polen skicka de stridsflygplan av typen Mig-29 som landet har erbjudit.

Hittills har den amerikanska regeringen sagt nej på grund av riskerna det kan medföra.

Men omvärlden behöver ta ställning till de ryska luftanfallen mot civila. Hur länge ska vi tillåta att bomber faller över sjukhus med födande kvinnor och små barn?

Chatta med Jonna Sima om hur omvärlden kan stötta Ukraina mer. Chatten börjar klockan 09:00 men du kan skicka in dina frågor och tankar redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Tack för idag, svåra frågor som har diskuterats. Inga självklara svar. Jag kan för övrigt varmt rekommendera långfilmen "Quo Vadis Aida?" som handlar om Serbiens ockupation av den bosniska staden Srebrenica. I flyktinglägret väntade tusentals bosnier på Natos bombplan som aldrig kom.

  Filmen fanns tidigare på SVT Play men går säkert att hitta på någon strömningstjänst.

  Allt gott tills nästa gång. /Jonna

 • Jonna Sima

  Den risken är reell. Putin har tydligt visat att han varken bryr sig om att hans soldater blir kanonmat eller att civila massakreras. Men var ska vi dra gränsen om inte vid bombningar av sjukhus och förlossningskliniker? Det är en avgrundsdjup fråga. Men den kräver ett svar.

 • Det är tvärtom - skickar väst stridsflyg ökar riskerna enormt att Ryssland använder kärnvapen. Inte de största/värsta såklart, utan ett sk "strategiskt". Jag tror man måste förstå att Putin så länge han sitter vid makten inte kommer att acceptera att "förlora". Om han upplever att han gör det - fullt ut - blir allt otroligt mycket farligare.

  Thomas
 • Jonna Sima

  Skrivbordskrigare? Journalist om jag får be. Den här whataboutismen är en hopplös återvändsgränd. "Varför säger du si när du borde säga så...".

  Jag har skänkt pengar till Ukraina som så många andra svenskar. Men jag är också glad och stolt över att Sverige som land under lång tid har varit en av Ukrainas största bidragsgivare. Och det har inte avtagit under kriget – utan tvärtom. Det är alla vi svenskar med och bidrar till.

 • vad gör DU åt saken?

  Tar du emot ngn flykting till ditt hem?

  Nä just det ja..

  Lätt att vara skrivbordskrigare

  Handling går före ord Jonna

  David

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Lavrov ger hyckleriet ett fasansfullt ansikte

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vladimir Putin

Mariupol

Ukraina

Ryssland

EU

USA

Polen