Mejla

Jonna Sima

Lavrov ger hyckleriet ett fasansfullt ansikte

Älskar lyxlivet i väst men isolerar sitt eget folk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har bott många år i USA. Där har hans enda barn vuxit upp och gått i skolan för att senare utbilda sig vidare i London.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har bott många år i USA. Där har hans enda barn vuxit upp och gått i skolan för att senare utbilda sig vidare i London.

LEDARE

Polina Kovaleva, 26, är en rysk it-girl i London. Enligt bilderna på hennes Instagram verkar hon leva ett liv i sus och dus. Hon bor sedan fem år i en stor fastighet med bland annat pool, bio och gym i exklusiva Kensington i London, som hon betalade över 40 miljoner kronor för – kontant. Hennes mamma är hemmafru och pappan är ingen oligark. Men hennes styvfar råkar vara Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister.

Sedan drygt två decennier lever han med Polinas mamma, även om han fortfarande är gift med en annan kvinna sedan 50 år. Att ha två familjer är inget ovanligt inom Kreml-eliten.

Vladimir Putin ska ha inlett en relation med elitgymnasten Alina Kabaeva under tiden han var gift.

Plockar russinen ur västkakan

Både Lavrov och Putin har satt sina barn i elitskolor i väst. Lavrovs enda biologiska barn uppges ha studerat i New York och London, Putins i bland annat Schweiz.

Många av dessa barn verkar inte vara så sugna på att senare flytta hem till Ryssland.

Under de senaste decennierna har den politiska ledningen och landets oligarker berikat sig. De har plockat alla russin ur västkakan. De har köpt fastigheter i världsmetropoler, slott på franska Rivieran och shoppat haute couture från europeiska modemärken.

Trots att den ryska eliten uppenbarligen verkar älska mycket av vad livet i västvärlden har att erbjuda försöker de hävda motsatsen på hemmaplan.

Särskilt Putin och Lavrov har successivt radikaliserats i sin syn på väst. I korthet innebär den att västvärlden är depraverad med sina liberala värderingar om människors lika värde, Pride-parader och yttrandefrihet.

Den livsfarliga duon menar att EU-länderna är små lallare som springer USA:s ärenden och orättvist hatar Ryssland.

Ryssar isoleras och fattiggörs

Lögnerna kokas ihop till en giftig propaganda där väst utmålas som både svagt – och som ett stort hot mot Ryssland.

Putin och Lavrov har inte bara missbedömt Ukrainas motståndskraft. De verkar heller inte ha varit förberedda på att EU och Nato skulle visa enad front i sitt stöd för Ukraina. Eller att en majoritet av världens största företag skulle lämna Ryssland.

Landet är nu avskuret från kapitalmarknaden, rubeln har rasat och inflationen är skyhög.

Ryssland är isolerat och liknar snart ett stort Nordkorea.

Men Putin och Lavrov kvittrar vidare. Ryssarna kommer att ta sig starkare ur den här krisen, påstod utrikesministern vid mötet i turkiska Antalya i förra veckan.

Frågan är vad den allt fattigare och mer avskurna ryska befolkningen tycker innerst inne.

Den ryska nomenklaturans lyxliv har varit överdådigt. Nu ser samma personer till att ryssarna inte ens kan handla på IKEA eller McDonalds längre.

Om inte den kärnvapenskramlande ryska eliten hade varit så pass farlig skulle man ha kunnat skratta åt deras bisarra hyckleri.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Putin ska inte styra SVT:s rapportering

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sergej Lavrov

Vladimir Putin

Ryssland

Europa

EU

USA

Nato