ÅSIKT

Blöjor och smuts på äldreboendet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Colourbox
Omvårdnaden blev sämre.
LEDARE

Kommer ni ihåg vårdbolaget Carema? Efter skandalen på äldreboendet Koppargården bytte bolaget namn till Vardaga. I övrigt är allt sig likt.
När Vardaga i december tog över äldreboendet Pålsjö park i Helsingborg försvann 30 procent av personalen. Omvårdnaden blev sämre, patienter vittnar om att det kunde ta en kvart innan personalen reagerade på ett larm. Journalföringen brast och städningen var usel.
SVT visar bilder på en smutsig toalett och en använd blöja kastad på golvet. Det borde inte vara bilden av svensk äldrevård.

Hårda isterband

Medan personalen gick på knäna införde Vardaga ett helt nytt matkoncept: "mat som hemma". Det innebar att omvårdnadspersonalen också skulle ordna maten, värma och koka potatis. När Helsingborgs Dagblad testade maten på Pålsjö park var omdömet inte nådigt. Isterbanden var hårda, torra och salta och de stuvade grönsakerna smakade ingenting.
Det moderata styret i Helsingborg har sålt ut fyra äldreboenden. De anställda har fått allt fler arbetsuppgifter och en allt sämre arbetsmiljö. Det har blivit delade turer och långa pass.

Orkade inte längre

En undersköterska på ett av de privatiserade boendena berättar för SVT:
– Till slut orkade jag inte längre. Vi skulle hinna med så mycket och städningen var det som man ofta inte hann med. Omvårdnaden måste ju komma först.
– Jag var ständigt trött och irriterad och i bland gick det ut över de äldre. Då mådde jag ännu sämre för det som hänt var ju absolut inte deras fel.
Just den här undersköterskan är en av många som sagt upp sig.

Bolagen har resurser

Valltorp är ett annat äldreboende i Helsingborg som tagits över av riskkapitalägda Attendo. Där förlorade de gamla sina dagliga aktiviteter och sina promenader
På Valltorp fick Helsingborgs Dagblad smaka på en näringsfattig soppa. Maten kommer vakuumförpackad och värms upp "så att det sprids dofter i verksamheten", som Attendos kommunikationsansvarige Hannes Kataja uttrycker det i Helsingborgs Dagblad. Och det är klart att uppvärmd mat är bättre än kall.
Både Vardaga och Attendo hänvisar till inkörningsproblem och lovar bättring. Det får vi hoppas, för bolagen har resurser. Problemet är att de är just aktiebolag som enligt aktiebolagslagen enbart ska bereda ägaren vinst.

Målet är aldrig de äldres välmående, målet är att tjäna pengar och det är därför det ligger blöjor på golvet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vardaga

Attendo