IS borde skicka ett tackkort till Trump
Irans regim saknar all demokratisk legitimitet
Den iranske generalmajoren Qassem Soleimani var, på ren svenska, ett as. Den organisation han ledde, Quds-styrkan i det iranska revolutionsgardet, kan till stor del beskrivas som ett verktyg för statsterrorism. Den regim han tjänade förtrycker Irans folk – särskilt kvinnor och minoriteter - och saknar all demokratisk legitimitet.
Qassem Soleimanis fingeravtryck finns över hela Mellanöstern. Från försvaret av Syriens blodbesudlade diktator Bashar al-Assad över till Islamiska jihad i Palestina, Hezbollah i Libanon och de shiitiska miliserna i Irak till Huthi-rebeller i Jemen.
Quds-styrkan är ett elitförband vars uppgift är att agera utanför Irans territorium. Själva ordet "Quds" betyder Jerusalem så Iran har inte direkt dolt sina ambitioner.
Revolutionsgardet används även för att slå ner den inhemska oppositionen. Under hösten har omkring 1500 demonstranter dödats efter att människor gått ut på gatorna i över 70 städer i protest mot högre priser på drivmedel.
Ändå var det fel av Donald Trump att låta döda Qassem Soleimani. Jämförelsen med att Iran skulle ha dödat USA:s vicepresident är fullt rimlig.
Dessutom har konsekvensen, i varje fall tillfälligt, blivit att den iranska regimen stärkts. Rent strategiskt väcker Donald Trumps agerande många frågor. Varför dödades egentligen Qassem Soleimani?
– Den officiella historien är att han planerade något. Det kan stämma men då kunde de ha utfört attacken för länge sen. Irans inflytande har ju ökat under en längre tid, varför just nu? Den frågan ser jag som obesvarad, säger Erika Holmquist, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till Aftonbladets ledarsida.
Erika Holmquist talar flytande persiska, har studerat i Teheran och följer utvecklingen nära sedan många år.
Revolutionsgardet driver även effektiva påverkansoperationer i sociala medier och mot västlig media, bland annat genom den semiofficiella nyhetsbyrån Fars.
– Det finns stora likheter mellan hur media hanteras i Iran och i Ryssland. Det finns ingen fri media, det vi ser är till stor del propaganda, säger Erika Holmquist.
Nyhetsbyrån Fars, Press-TV och andra liknande iranska källor är inte medier i vår mening utan fyller i första hand en viktig roll för krigsmaktens propaganda. Deras rapportering måste analyseras utifrån den funktionen.
Det största problemet med Trumps strategi - eller brist på strategi - är att han lyckats ena en stor del av befolkningen bakom regimen. Det såg man inte minst vid begravningen av Qassem Soleimani som blivit något av en folkhjälpe och ett sociala medier-fenomen under Irans inblandning i det Syriska inbördeskriget och kampen mot IS.
– En attack som samlar den iranska nationen framstår som direkt kontraproduktiv, säger Erika Holmquist.
En del av begravningsgästerna var självklart utkommenderade, som statsanställda och skolbarn men man ska nog inte underskatta hur upprörda många i Iran är.
För knappt tre månader sedan lyckades USA döda IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Men terrorsekten var inte besegrad och paradoxalt nog var drönarattacken mot Qassem Soleimani förmodligen det bästa som kunde hända dem.
Den internationella koalition som stred mot "kalifatet" är i upplösning och Iraks parlament vill nu kasta ut alla amerikanska förband ur landet. På sikt kan de största vinnarna på Trumps attack märkligt nog bli IS.
I skrivande stund har Iran utfört en raketattack mot två amerikanska baser som hämnd men frågan är om detta räcker.
- Jag ser två spår i debatten i Iran. Dels utrikesministern som säger att detta var vedergällningen. Men sedan finns andra, kring Revolutionsgardet, vars budskap är att detta bara var början, säger Erika Holmquist.
Omvärldens svar borde bli att ha is i magen och uppmana båda sidor att undvika ytterligare upptrappning.
Krig är inte oundvikligt.