Mejla

Susanna Kierkegaard

EU ska inte styras av en tysk fifflare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ursula von der Leyen kan bli EU-kommissionens nästa ordförande.
Ursula von der Leyen kan bli EU-kommissionens nästa ordförande.

Den tyska försvarsministern måste ha haft rejäl idétorka. Ursula von der Leyen, som kan bli EU-kommissionens nästa ordförande, har lagt över en miljard kronor om året på externa konsulttjänster.

Vittnesmål om korruption

Just nu är hon i Europaparlamentet och försöker snacka sig in hos ledamöterna. På tisdag nästa vecka måste en majoritet av parlamentet godkänna henne för att hon ska få toppjobbet. Svenska ledamöter borde rösta nej.

Det tyska försvarsdepartementet utreds inte bara för sin absurt dyra användning av externa rådgivare, utan även för hur dessa konsultfirmor fått jobben. Under von der Leyens ledning misstänks departementet för att ha brutit mot upphandlingsregler för kontrakt värda miljontals euro. Nu senast har dessutom flera vittnesmål om systematisk korruption kommit fram.

Belönades av Merkel

Europas stats- och regeringschefer hade svårt att enas om en kandidat till EU:s kanske viktigaste toppjobb. De satt i flera dagar och grubblade. Till slut fick den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen deras välsignelse.

Hur det kan ha gått till är inte svårt att räkna ut. Ursula von der Leyen må ha varit en kritiserad minister, men hon har varit ständigt lojal mot förbundskansler Angela Merkel. Sådant lönar sig visst.

Vi blev blåsta

Vi har redan skrivit på ledarsidan om att toppmötets paketförslag till EU:s maktpositioner är pinsamt. Alla länder som är små, östliga eller bara lite nyare medlemmar har blivit blåsta. De gamla maktländerna försöker tilldela sig själva alla viktiga poster. Men utöver att förslaget som helhet är orättvist, borde von der Leyen som kommissionsordförande vara otänkbar.

Nivån på försvarsministerns konsulthaveri slår till och med skandalsjukhuset Nya Karolinska i Stockholm. Där har ansvariga politiker lagt sammantaget 959 miljoner kronor på konsulttjänster. De tyska försvarskonsulterna har debiterat som konsulterna på ett Nya Karolinska och lite till – varje år.

Det är svårt att tänka sig att Peter Hultqvist hade fått sitta kvar om han gjort samma sak med det svenska försvaret, än mindre att han skulle ha blivit föreslagen till EU:s viktigaste politiska jobb efter en sådan skandal.

Svenska europaparlamentariker kan inte godkänna en sådan fifflare som EU-kommissionens ordförande. Rösta nej på tisdag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.