Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Ser media som fiende – får inflytande över SVT

En som kallar journalister ”nationens fiender” ska nog inte skydda dem

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: STEFAN MATTSSON / AFTONBLADET
Linus Bylund, tidigare Sverigedemokratisk riksdagsledamot, valdes in i stiftelsen som ska vara buffert mellan det politiken och public service oberoende. De äger dessutom alla aktier i public service-bolagen.

"Denna nations fiender". Det var vad sverigedemokraten Linus Bylund kallade den "trångsynta navelskådande" (sic!) svenska journalistkåren för tre år sedan. Det är inte det enda fientliga Bylund sagt om media och journalister, men definitivt det grövsta.
För två veckor sedan utsågs han ändå till en av Sverigedemokraternas representanter i Förvaltningsstiftelsen.

Namnet säger inte mycket för någon, men Förvaltningsstiftelsen är det organ som står som buffert mellan staten och public service. Den ska säkra dess oberoende, äger aktierna samt utser ledamöter till respektive styrelse i public service-bolagen.

Här ska alltså Bylund nu sitta och skydda SVT, Sveriges Radio, UR och dess journalister – "nationens fiender" – från politikers klåfingrighet och agendor.

Det låter som ett skämt, men frågan är på vems bekostnad.

Petades från riksdagen

Inför riksdagsvalet 2018 petades Bylund från Sverigedemokraternas riksdagslista under oklara former. Själv verkade han ta det hela med ro. "Jag kommer ha en central roll även i framtiden", sa han till Expressen.

Platsen i Förvaltningsstiftelsen är nu en av dessa nya roller. Förutom Bylund representeras Sverigedemokraterna av allingsåsaren Zandra Pettersson.

Utnämningen av Bylund kan betyda en av två saker:

Antingen har han satts i Förvaltningsstiftelsen för att driva på Sverigedemokraternas kända mediekritiska hållning mot public service. Partiet vill bland annat begränsa innehållet, se till att public service sprider "svenska värderingar" och Åkesson har till och med sagt att han vill lägga ned "skitkanalen" P3. Av Bylunds tidigare uttalanden att döma skulle han minst sagt bidra till det arbetet.

Snuvad Bylund?

Det andra alternativet är att Förvaltningsstiftelsen gör skäl för sitt okända namn. Stiftelsen saknar helt inflytande över det faktiska programinnehållet och utnämningar av personer som styr de enskilda kanalernas prioriteringar.

I sådana fall får man konstatera att Åkesson inte bara snuvat Bylund på riksdagsplatsen utan också på hans framtida "centrala roll".

I uttalandet om "nationens fiender" krävde Bylund att journalistkåren "börjar tillämpa konsekvensneutralitet". Det görs redan av varje seriös journalist, men det är viktigt att arbetet fortsätter.

Media ska göra vilka granskningar de vill och strunta i om det sårar Sverigedemokrater.

avLotta Ilona Häyrynen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM