Mejla

Anders Lindberg

Jimmie Åkesson är oppositionsledare

SD-ledaren har initiativet i det ”konservativa blocket”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den konservativa blocket med M, SD och KD blir allt mer samspelta
Den konservativa blocket med M, SD och KD blir allt mer samspelta

Om man ska tro opinionsmätningarna så kan Jimmie Åkesson snart samla fler väljare än Moderaterna och Kristdemokraterna gör tillsammans.

Det ”konservativa blocket” blir till sitt innehåll att mer likt SD. När Kristdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Martin Hallander på Twitter skulle sammanfatta partiets riksting i helgen valde han fem punkter: Språktest för PUT (permanenta uppehållstillstånd”. Begränsat tolkstöd. Nej till höghastighetståg. Förbjud heltäckande slöja i offentlig verksamhet. Striktare försörjningskrav kring anhöriginvandring.

”Stolt att vara kristdemokrat!” skrev han.

Förutom höghastighetstågen handlade allt om invandring. Vilket faktiskt ger en ganska korrekt bild av dagens KD.

Att Moderaternas och Kristdemokraternas politik blir allt mer lik SD:s är en trend som pågått några år. Men allt mer verkar även initiativet i den dagliga politiken ligga hos Jimmie Åkesson.

Efter helgens tragiska skjutningar i Malmö krävde exempelvis SD vid lunchtid idag justitieminister Morgan Johanssons avgång.

I sak är detta faktiskt helt orimligt. Morgan Johansson kan inte rimligen ses som ansvarig för den kriminalpolitik som bedrivits de senaste femton åren och som lett till dagens situation. Många av frågorna det handlar om – som Malmö kommuns arbete, polisen eller bostadssegregationen – ligger inte ens på hans bord.

Misstroendeförklaring är riksdagens tyngsta konstitutionella instrument och ska inte användas som en allmän åsiktsyttring. Ändå är det precis vad Jimmie Åkesson nu vill göra.

SD gillar inte regeringen och vill ”röra runt i grytan”. Något mer sakligt motiv mot just Morgan Johansson finns inte.

Det verkligt uppseendeväckande är att Moderaterna omedelbart hoppade på tåget. Ett parti som brukade se sig som statsbärande förfaller inför våra ögon till en skugga av sitt forma jag. Och Kristdemokraterna följde strax efter.

Misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson blir den andra sedan Stefan Löfven återvaldes som statsminister i våras. Sammanlagt har det genom historien lagts tio misstroenden i riksdagen – ingen har gått igenom.

För några år sedan skulle inget ha tagit i en misstroendeförklaring från SD med tång ens om den varit sakligt grundad. Nu följer både Kristdemokraterna och Moderaterna efter efter bara ett par timmar.

När Jimmie Åkesson styr både politiken och strategin för det ”konservativa blocket” har han de facto blivit oppositionsledare. I senaste Sifo var SD fem procent större än Moderaterna och frågan är om inte skillnaden kommer att öka så länge Jimmie Åkesson äger initiativet i debatten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.