Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Coronaviruset ger anledning till oro

Vi är beroende av läkemedelsjättarna

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: CHUNG SUNG-JUN / GETTY IMAGES
Coronaviruset sprider sig från Wuhan i Kina. Om det skulle finnas ett vaccin är Sverige beroende av utländska läkemedelsjättar.

"Dödsvirus". Det kallar Expressen det nya coronaviruset som sprider sig från Kina. Riktigt så skräckinjagande verkar sjukdomen inte vara, även om dödssiffran stiger med antalet smittade. Folkhälsomyndigheten menar att risken för att vi ska få smittan till Sverige är låg. Än så länge råder ingen pandemi. Trots det borde vi vara oroliga. Kanske inte för coronaviruset, men för sjukdomsutbrott och pandemier i sig.

Sveriges beredskap för pandemiutbrott är lägre än vad den skulle kunna vara. Något vaccin mot coronaviruset finns inte än, men även vid smittor där vaccin finns står Sverige svagt.

Apoteken saknar läkemedel

För att kunna bota och förhindra smittospridning är vi beroende av privata läkemedelsjättar utomlands. Vi gör det genom att sluta så kallade pandemivaccingarantier med läkemedelsföretag. I praktiken betalar vi stora summor för en papperslapp som, om behovet skulle uppstå, lovar att vaccin ska levereras.

Sverige hade liknande avtal när svininfluensan bröt ut 2009. Då tog vaccinet slut. För att inte tala om komplikationerna efter – så som narkolepsiutbrotten.

Coronaviruset är inte en orsak till panik, men tanken på vad som skulle hända vid en riktigt allvarlig smitta är faktiskt skrämmande. Särskilt om man tänker på att Sverige redan nu har problem med att privata företag inte klarar av att leverera läkemedel till sjukhusen. Eller att apotekshyllorna gapar allt tommare på helt vanliga mediciner, trots avtal med läkemedelsjättar.

Sverige borde ha egen fabrik

Morgan Johansson, då folkhälsominister, hade en gång planer på att bygga en svensk vaccinfabrik. De planerna skrotades, framförallt för att de nordiska länderna inte kunde samarbeta som det var tänkt. Danskarna ville ha en fabrik i offentlig regi. Sverige samarbeta med näringslivet. Prestigetävlingen gjorde att Sverige fortfarande är beroende av utländska företag. I dag har Danmark statlig vaccintillverkning.

Lena Hallengren borde damma av de där planerna och höra av sig till Danmark. De hade nog inte så fel ändå.

WHO har döpt det nya coronaviruset till 2019-nCoV. Namnet bygger på en klassisk modell för att döpa sjukdomar, men det lite torra resultatet är i det här fallet närmare sanningen än Expressens skräckrubriker.
Däremot måste Sverige vid nästa nya smitta stå betydligt starkare än idag.

avLotta Ilona Häyrynen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM