Mejla

Ingvar Persson

Vi har inte råd att stoppa EU:s plan

Dags att kompromissa Magdalena Andersson

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU-topparna i Bryssel vill låna 750 miljarder euro - nästen 8 000 miljarder kronor. Pengarna ska användas till en återhämtningsfond för de länder som drabbats värst av pandemin.

I huvudsak ska det att handla om bidrag. Ett stöd från länder i norr till länder i södra Europa. En mindre del, 250 miljarder euro, ska finnas att låna.

Det är inte svårt att räkna upp argumenten mot idén. Enormt mycket pengar måste pumpas in i EU-systemet. Kommissionen vill att så mycket som möjligt ska betalas genom att unionen får större beskattningsrätt.

Det betyder också att mer makt flyttas till Bryssel.

Vi får räkningen

Ändå kommer återhämtningsfonden till sist att innebära kostnader för medlemsländerna och för medlemsländernas invånare.

Förslaget kommer när hela Europa, inte bara länderna kring Medelhavet, befinner sig ekonomisk kris. Behoven av skattepengar för arbetsmarknadspolitik, offentliga investeringar och välfärdssatsningar är stort överallt.

Därför har Sverige och tre andra länder - Danmark, Nederländerna och Österrike - sagt nej till alla planer på EU-bidrag till coronakrisande länder.

Lån? Kanske, på tydliga villkor. Men inte en krona i stöd som inte ska betalas tillbaka. Så har Magdalena Andersson och Hans Dahlgren argumenterat över videolänk till Bryssel.

Det är dags att börja kompromissa nu.

Nytt fiasko blir kostsamt

Europa har inte råd att misslyckas en gång till.

Finanskrisen efter 2008 förde EU-systemet till gränsen för haveri. Insatserna kom sent, och när de kom handlade de mer om att rädda banker i Tyskland och Frankrike än om stöd till människor i Grekland, Italien eller Spanien.

Hur flyktingvågen 2015 hanterades av EU ska vi inte ens tala om. Och effekterna av coronakrisen talar hittills inte till unionens fördel. Gränser har stängts, varor har fastnat i tullen och varje regering har sett om sitt eget hus.

Ännu ett bakslag skulle på allvar skada EU.

Sverige drabbas

Det skulle skada Sverige. Det har inte vi råd med.

Att få igång ekonomier som drabbats hårt av pandemin är en fråga om att ställa upp. Men det är också en fråga om egenintresse.

Vårt land lever på vår export. Om vår ekonomi ska växa måste det finnas åkare i Italien som vill köpa lastbilar från Göteborg och livsmedelsproducenter i Spanien som behöver kartonger från Frövifors för sina produkter.

Sverige och de tre andra länderna kallas i dag de "snåla". Det är ett öknamn vi kanske kan leva med, men vi kan inte leva med att låta snålheten bedra visheten. Europa måste återhämta sig, och utan att EU har kraftfulla verktyg går det inte.


Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.