Jonna Sima

Ulf Kristersson blev blind, döv och stum

Måste ta kontrollen över Moderaterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson låter arga män sätta bilden av partiet.
Ulf Kristersson låter arga män sätta bilden av partiet.

Under sommaren har den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali gjort flera inlägg i sociala medier som väckt starka reaktioner. I slutet av juli skrev han på Twitter och Facebook att "Al-Malmö, Nordens Ramallah levererar", och länkade till en artikel om en ung kvinna som tvingats kliva av en buss i Malmö på grund av sin klädsel. Att det saknades belägg för att busschaufförens agerande handlade om religion var han obekymrad om.

Dagar senare hakade Bali på historien om en busschaufför som bad på bussen under sin rast. Enligt chaufförens arbetsgivare begick mannen inget fel, men det hindrade inte den moderate riksdagsledamoten från att spä på islamofobiska fördomar i sina kanaler.

Oro över partiets utveckling

I Expressen har flera moderater nyligen uttryckt oro över partiets utveckling. "Om man fortsätter ducka kommer det sluta med förskräckelse", säger en tung M-företrädare som vill vara anonym till tidningen. Men från Ulf Kristersson har det varit tyst. Även om han på pappret styr Moderaterna verkar han varken se, höra eller markera mot haverierna.

Moderaterna måste ta ställning till om de arga männen ska få sätta bilden av deras parti.

När Kristersson tillträdde som partiledare för Moderaterna för knappt två år sedan var hans uttalade ambition att bli den "vuxne i rummet" som bidrog till en konstruktiv debatt. Ändå har tonläget i hans parti radikaliserats sedan dess.
Framför allt är det de tre riksdagsledamöterna Hanif Bali, Jan Ericson och Lars Beckman som ständigt tänjer på normala gränser i samhällsdebatten. Public service opartiskhet ifrågasätts, klimatkrisen förnekas och de uttrycker sig ständigt föraktfullt om invandrare och meningsmotståndare.

Tillsammans ger de en elak, gubbig och anti-intellektuell bild av dagens moderater.

Måste visa vem som bestämmer

Kristersson har gjort vissa försök till att visa handlingskraft. Hanif Bali har tvingats avgå från partistyrelsen och ta en paus från sociala medier, men relativt omgående var det business as usual. Till fasa för de som råkar ut för riksdagsledamotens nyckfulla utspel och svans med hänsynslösa påhejare.
Kristersson själv har fått en allt bistrare framtoning. Antalet gånger han hävt ur sig att Stefan Löfven är "patetisk" är otaliga.

I söndags konstaterade Moderatledaren på Aftonbladets debattsida att statsministern "har tappat kontrollen över Sverige". Dessvärre verkar M-ledarens surmulna utspel och oförmåga att dra gränslinjer för ledande företrädare i riksdagen ha satt tonen inom partiet.

I oktober har Moderaterna partistämma, då måste moderater från hela landet ta ställning till om de arga männen ska få sätta bilden av deras parti. Eller så behöver Ulf Kristersson återta kontrollen och visa att han faktiskt bestämmer. Om han nu gör det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.