Mejla

Ingvar Persson

Danmark klarar sig utan Cirkus Trump

Grönland är inte till salu

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen pratar med med Grönlands landsstyreformand Kim Kielsen.
Foto: Mads Claus Rasmussen / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Danmarks statsminister Mette Frederiksen pratar med med Grönlands landsstyreformand Kim Kielsen.

LEDARE

Egentligen borde vi kanske tacka Donald Trump för underhållningen. Redan när den amerikanska presidenten för en knapp vecka sedan började prata om att köpa Grönland under sitt kommande Danmarksbesök frågade många om det handlade om ett skämt. När han nu via Twitter meddelar att resan ställs in eftersom affären inte ser ut att bli av tvingas vi inse sanningen. Världspolitiken har blivit en fars.

Ledaren för det danska partiet Enhetslistan, Pernille Skipper, sa i går att Trump lever på en annan planet. Vi kan i alla fall konstatera att USA:s 45:e president hamnat i fel århundrade. Det fanns en tid när stormakters ledare ansåg att de kunde köpa eller byta länder och deras invånare med varandra. En stor del av 1900-talet fick ägnas åt kampen för att reparera skadorna.

Foto: Erik Johansen / TT NYHETSBYR≈N

"Grönland är inte till salu. Grönland är inte danskt. Grönland är grönländskt" sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen i helgen.

Det fick tydligen Trump att tappa intresset för att hela besöket.

Hela affären är pinsam

På ett plan är hela affären bara pinsam. Mest för Trump själv naturligtvis, men på något sätt också för Danmark som nation. Det är lite som när Vita Huset tidigare i somras skickade en gisslanförhandlare för att bevaka förhandlingarna om rapparen ASAP Rocky i Stockholms tingsrätt. Också i det fallet kunde ju Trump tänka sig att hosta upp en slant.

Den tidigare danske utrikesministern Uffe Elleman-Jensen menar att Trumps inställda besök är en förolämpning mot drottningen. I Danmark är det starka ord.
Danmark klarar sig utan den amerikanska presidenten. Alla i landet är eniga om att Trump har gått över en gräns och ärligt talat har de danska politikerna säkert annan att göra.

Andra drabbas hårdare

På andra håll i världen finns det större anledning att oroas över effekterna av Trumps excentriska utrikespolitik.

Vad betyder det till exempel för den västliga alliansens gränsstater när en amerikansk president ställer in ett besök hos en av sina närmaste allierade därför att ett uppenbart hugskott avvisas med viss tydlighet?

Och vad betyder det för oroligare regioner i världen när den ledande supermaktens politik tappar kontakten med realiteterna? I början av sommaren lanserade Trumps rådgivare och svärson, Jared Kushner, sin fredsplan för Mellanöstern. I kort sammanfattning innebär den att palestinierna tills vidare ska avstå från att kräva politisk självständighet i utbyte mot ekonomiska investeringar i Palestina.

Precis som när det gäller Grönland tycks idén vara att allt är till salu. Om den idén präglar den enda supermaktens agerande har vi alla anledning att vara oroliga.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.