Eva Franchell

Nä, nu struntar vi i Greta Thunberg

Klimatarbetet kan inte handla om att fler stockholmare kör elsparkcykel på fyllan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg anlöper New Yorks hamn
Greta Thunberg anlöper New Yorks hamn

Det är fredag och Greta Thunberg fortsätter att klimatstrejka på andra sidan Atlanten. Om ett par veckor ska hon hålla sitt tal på FN:s klimatmöte i New York.

Det är lätt att bli betagen av denna allvarliga flicka. Liten, med lång fläta och bestämd blick utmanar hon världens mäktigaste ledare. Ja hon läxar faktiskt upp dem.


Det är en skön syn och som svensk blir man givetvis stolt.
Men tänk om vi kunde strunta i Greta Thunbergs ungdom ett tag. Glömma hennes långa hår och i stället lyssna på vad hon faktiskt säger. ”Unite behind the science”. Lyssna på forskarna, läget är akut och klimatet kan inte vänta.

Greta Thunberg är kompromisslös och givetvis har hon rätt, klimatet tål inte fler kompromisser.

Medan Greta är i New York drar en dödlig orkan fram över Bahamas och slår sedan till mot USA:s sydostkust. Orkanerna blir inte fler när klimatet förändras, men de blir värre. Bahamas är i dag fullständigt förött och i veckan har en miljon amerikaner evakuerats.

I Europa har de extremt heta dagarna mer än tredubblats på 70 år. De har ökat i intensitet och blivit 2,3 grader varmare. Det är till och med varmare än vad klimatforskarna förutspådde.

Antarktis och Grönland smälter snabbt och två oberoende studier visar att den nordatlantiska värmecirkulationen i havet saktar in. Det påverkar Golfströmmen som bland annat värmer upp Sverige.

Om vi lyssnat på forskarna hade vi kunnat bromsa den här utvecklingen, men i stället gasar vi på mot en värmeökning på fyra grader. De extrema vädren kommer att öka, varmare, kallare, stormigare. Vid nästa sekelskifte kan delar av Afrika, Asien, Australien, Sydamerika och USA vara obeboeliga. FN spår att vi år 2050 kan ha 200 miljoner klimatflyktingar.


Tänk er galenskapen hos flyktingfientliga ledare som Donald Trump, Jair Bolsonaro och Polens Andrzej Duda - de driver på de klimatförändringar som kommer att öka flyktingströmmarna. Det är en vansinnig värld och jag läser boken ”Den obeboeliga planeten” av den amerikanske journalisten David Wallace-Wells. Han konstaterar att uppvärmningen inte alls går långsamt. ”Det är värre, mycket värre än ni tror.”

”Samtidigt som planeten har drivits till klimatkatastrofens gräns inom en enda generations livstid ligger ansvaret att undvika den därmed också hos en enda generation.”

Det är bara vi som kan stoppa klimatkrisen. Sedan är det för sent.
Ansvaret ligger hos oss alla. En genomsnittlig svensk orsakar ett årligt växthusgasutsläpp på tio ton. Det borde snarare ligga på ett ton. Vi kan alla skärpa oss, ta tåget och äta mindre kött.

Men Greta Thunberg vänder sig inte till oss. Hon vänder sig direkt till världens ledare. Hon menar att de måste bära det största ansvaret och kanske är det bara hon och hennes miljoner anhängare som kan utmana klimatförnekare som Trump, Bolsonaro och Duda.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har redan lyssnat på Greta, han hyllar henne och lovar att jobba stenhårt för ett bättre klimat. Vi förmodar att det innebär ett regeringsnej till utbyggnaden av Arlanda samt ett nej till utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil.

Politik innebär normalt en massa kompromissande, men klimatet tål inga fler halvmesyrer.

I Greta Thunbergs hemland kan klimatarbetet inte handla om att fler stockholmare kör elsparkcykel på fyllan. Sverige måste gå före och i varje beslut visa att dagens ungdomar har en framtid.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.