Pernilla Ericson

Hösten och vintern är vårt examensprov

Svårt, jävligt och lärorikt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Munskydd i bland annat kollektivtrafiken diskuteras (denna bild från Oslo).
Munskydd i bland annat kollektivtrafiken diskuteras (denna bild från Oslo).

Vi går mot höst. Inom några dagar kommer den på många håll intensiva sensommarvärmen börja dämpas. Vi kommer gradvis umgås allt mer inomhus.

Och om våren och sommaren var ett läxförhör, så är hösten och vintern examensprovet. Det är nu vi måste visa att vi är proffs på social distansering, på att tvätta händerna och hålla oss hemma vid minsta sjukdomssymtom.

Jag skriver det här med en suck. Ordet “trötthet” är väl det första som kommer upp när man talar om pandemin. Lärdomar har dragits, tidigare tvärsäkra påståenden har förbytts i osäkerhet. Det har varit VM i efterklokhet. Många är less, särskilt de som tvingats till isolering. Orosmolnen finns där. Antalet som vårdas för covid-19 på akutsjukhusen i Region Stockholm ökar nu igen.

Debatten om munskydd pågår

Debatten om munskydd blossar upp i omgångar. Det finns främst två spår. De som säger att tillförlitliga studier om nyttan saknas, att många använder dem fel eller har riskabel tilltro till effekten. Det andra spåret är de som säger att varje åtgärd som gör minsta skillnad bör praktiseras, och att munskyddet i sig har ett viktigt signalvärde. Samt att munskydd är omtanke, eftersom de inte främst skyddar bäraren själv utan omgivningen. Själv har jag ett fempack i handväskan, redo att dra på mig om trängsel skulle uppstå.

Men på hela taget är ordet omtanke kanske det som måste lysa klarast den här hösten.
Jag kan anpassa min arbetssituation och jobba hemifrån, undvika kollektivtrafik och rusningstid. Väldigt många har inte den lyxen. Många har långt till arbetsplatsen och är utlämnade åt tåg och bussar, många arbetar i yrken som kräver daglig kontakt med andra människor. Vården, serviceyrkena, transportsektorn, handeln, och så vidare. Det är människor som utgör själva fundamentet för ett fungerande samhälle. De förtjänar all omtanke i form av hänsyn. Den kan vi alla visa.

Tecken på ljusning

Vi har övat. Vi har mött varandra i mataffärer, på uteserveringar, på stränder, på promenadstråk. Vissa är bra på att hålla distans, andra kan bli betydligt bättre. Vi måste hålla ut ett tag till. För tecken på ljusning finns.

Immuniteten i samhället mot covid-19 kan vara betydligt högre än vad antikroppstesterna anger, enligt forskare på Karolinska institutet i Solna, rapporterar TT.

Det kommer lovande rapporter om arbetet med att ta fram ett vaccin mot covid-19.

En dag kommer vi att kunna se tillbaka på det vi gått igenom och konstatera hur svårt och jävligt och lärorikt det var.
När vi går igenom erfarenheterna hoppas jag att ordet omtanke lyser klart.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.