Dadgostars barnslighet blev ett sänke för partiet

Vänsterpartiets sämsta siffror på sju år

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Det går dåligt för Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar i opinionen, enligt nya opinionsundersökningar.

Förtroendet för Nooshi Dadgostar rasar, enligt en ny opinionsundersökning gjord av Demoskop för Aftonbladet. Vänsterpartiet i stort sjunker till den lägsta uppmätta nivån på sju år.

Minskat stöd för V

Nu har bara 23 procent ganska eller mycket stort förtroende för Dadgostar, en minskning med fem procentenheter sedan den förra mätningen. Andelen som har litet eller ganska litet förtroende för partiledaren ökar från 50 till 56 procent av väljarkåren.

För partiet i stort landar siffran på 6,6 procents stöd. Opinionschefen på Demoskop tror att det handlar om att partiet syns mindre efter regeringsskiftet.

Stökigt kokainavslöjande

Men helt osynliga har de inte varit. I januari hamnade Nooshi Dadgostar i strålkastarljuset efter att Aftonbladet avslöjat spår av kokain på Vänsterpartiets riksdagskanslis toaletter.

Övriga partier som åkte dit i granskningen – S, L och SD – reagerade med lämplig bestörtning över fyndet.

Dadgostar valde en annan taktik. Med ett leende som inte nådde ögonen gick hon till motattack mot Aftonbladets reporter.

– Jag skulle uppskatta om till exempel Aftonbladet själva kunde kontrollera alla sina toaletter och sina anställda. Efter det skulle man kunna diskutera åtgärder från våran del. Skulle inte det vara roligt, spekulerade Dadgostar.

Ville ha vårdfokus

Efteråt erkände hon att svaret inte blev särskilt lyckat, men förklarade det med att hon var frustrerad över att fokus i debatten aldrig ligger på vårdkrisen.

På den punkten har vänsterledaren åtminstone anledning att glädjas. Sjukvården har seglat upp som väljarnas viktigaste fråga och till och med statsminister Kristersson har känt sig tvungen att lova stopp för nedskärningarna.

Hur det nu blir med den saken i praktiken är en annan fråga. Men det borde åtminstone ge Vänsterpartiet spelrum att till slut diskutera frågan.

Trump-fasoner

Demoskops mätning gjordes 19 januari – 6 februari, det vill säga precis efter det utspel som kommit att kallas ”Dadgostars knarkattack” i folkmun. Det är inte helt långsökt att anta att detta påverkade resultatet.

Svenskarna verkar inte ha uppskattat Dadgostars barnsliga försök till tillbaka-kaka. Politiker som går till attack mot media må vara trendriktigt på andra sidan Atlanten, men inte här.

Tur är väl det.