Susanna Kierkegaard

Peter Hultqvist kan KU-anmäla sig själv

Han ville ju inte heller skicka artilleri till Ukraina

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Archer på agendan när Anders Ygeman och Peter Hultqvist kallade till pressträff.
Archer på agendan när Anders Ygeman och Peter Hultqvist kallade till pressträff.

I fredags anmälde Socialdemokraterna Ulf Kristersson till konstitutionsutskottet. Magdalena Andersson och Peter Hultqvist vill att statsministerns uttalanden kring det nya krispaketet till Ukraina ska granskas.

Bröt löftet

Regeringen sa innan valet att man skulle skicka artillerisystemet Archer till ukrainarna. När de nu fick chansen gör de inte det. Ett brutet vallöfte, helt enkelt.

– Det gäller faktabakgrunden, regeringens beslutsprocess, bevekelsegrunden att inte sända Archer till Ukraina samt korrektheten att beskriva situationen i uttalandet den 24 november 2022, sa Peter Hultqvist om anmälan till SVT.

Irriterande

Den tidigare försvarsministern fick ägna en hel del tid åt att förklara för den dåvarande oppositionen varför man inte kunde skicka i väg Archer hur som helst. Det är inte konstigt att Hultqvist blir irriterad när den nya regeringen nu struntar i sitt löfte.

Men är ett brutet vallöfte något för konstitutionsutskottet att granska? I så fall lär de få mycket att göra de kommande åren.

Socialdemokraterna har lovat att vara återhållsamma med KU-anmälningarna, som svar på oppositionens frekventa användning av verktyget i våras. Kristdemokraterna anmälde till exempel dåvarande energiminister Khashayar Farmanbar (S) när de tyckte att han använt felaktig statistik i en intervju.

Korrekt i sak

Magdalena Andersson säger till SVT angående KU-anmälan att hon bekymras av att regeringen ”sviker väljarna i fråga efter fråga”.

Hon har inte fel i sak. De flesta av M, KD, L och SD:s vallöften verkar ha gått upp i rök sedan de intog Regeringskansliet.

Men lögnerna och väljarsveken lär knappast bli färre de kommande fyra åren. Just därför blir det ännu viktigare att inte slita ut verktygen de första månaderna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.