Anders Lindberg

Kristersson är nu lika populär som köttskatt

Lögnerna var inga misstag och löftesbrotten ingen bieffekt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En knapp tredjedel vill införa köttskatt i Sverige, enligt SOM-institutet. Något fler, 37 procent, tror på paranormala fenomen – "övernaturliga händelser som inte kan förklaras av vetenskapen" enligt Föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Och en ungefär lika stor andel av väljarna är nöjda med Ulf Kristerssons regering.

Det visar en undersökning gjord av GP/Sifo.

Om det vore val idag skulle "Kristerssons lag" förlora. Men det är inte val idag och nu får svenska väljare leva med den regering de valt.

Diesel-blåsningen

Någon elpriskompensation 1 november blev det inte. Och i skrivande stund är det minst sagt oklart hur det kommer att gå med elpriset i vinter. Priset vid pump som SD lovade få ner med tio kronor kommer istället att sänkas med 40 öre per liter diesel och 14 öre per liter bensin.

De stora satsningarna på vård och skola som utlovades av KD och L blir nu istället stora nedskärningar när kommuner och regioner bara får drygt en fjärdedel av vad de behöver i höjda generella statsbidrag.

Dessa vallöften har gått samma väg som amorteringsfriheten, den sänkta ISK-skatten och att SD skulle hållas utanför utrikespolitiken.

Pehrson-principen

Låt oss kalla det Johan Pehrson-principen: "Man säger en sak före valet, sen blir det val och sen säger man en annan sak efter valet."

Personligen trodde jag inte särskilt mycket om högerns vallöften. Sättet Moderaterna bedrev sin valkampanj på - med upprepade lögner om att S ville införa fastighetsskatt och tvångsbussa elever - påminde väldigt mycket om Donald Trumps strategi.

Enligt detta sätt att tänka är "vallöften" mer att betrakta som signaler om en färdriktning än vad vi i dagligt tal menar med att lova saker.

Mur mot Mexico

När Donald Trump lovade att bygga en "mur mot Mexico och låta Mexico betala för den" handlade det aldrig om att något verklig mur skulle byggas. Det var mer en signal till hans väljare om att han förstod deras vardag och bekymmer och var som folk är mest.

Likadant ska Ulf Kristerssons löften om att sänka dieselpriset med flera kronor tolkas. Han kommer aldrig att genomföra politiken. Men genom att prata om "priset vid pump" visade han sig förstå vilka problem människor brottas med.

Efter Trumps valseger blev årets ord i Oxford Dictionary "Post-truth" eller postsanning på svenska. Inte mycket Donald Trump sa var sant.

Känslostyrka

Språktidningen förklarade: "Forskning visar att väljarna inte bekymrade sig om felaktigheterna. I stället fastnade de för känslostyrkan i Donald Trumps argument. Han upplevdes därför som en ny typ av sanningssägare, det vill säga en person som säger det han själv tycker borde vara sant."

Ungefär samma sak skulle kunna sägas om Moderaternas valkampanj 2022. Mot slutet kunde nog Ulf Kristersson ha påstått vad som helst för att bli vald.

Nästa val?

Vi kanske bara ska vara glada att Moderaterna inte även hittade på att Miljöpartiet gick till val på att införa just köttskatt, Vänsterpartiet beslagta fritidshus för att bygga flyktingförläggningar eller att Centerpartiet vill införa månggifte.

Men det kanske blir till nästa val.

Lögnerna 2022 var inga misstag och löftesbrotten ingen bieffekt. Lika lite som de var för Donald Trump 2016.

Därför är det en tanke som ser ut som en handling att andelen väljare som är nöjda med resultatet inte är fler än de som tror på paranormala fenomen.

Sanningshalten är ungefär densamma.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.