Mejla

Lina Stenberg

Ungerns stövelkliv inspirerar Åkesson

Förbudet av regnbågslitteratur angår oss

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson och SD har länge haft antidemokratiska Fidesz som förebild.
Jimmie Åkesson och SD har länge haft antidemokratiska Fidesz som förebild.

Det går fort framåt i EU-landet Ungern i antidemokratisk riktning. I veckan blev lagen verklighet som förbjuder all spridning av information om homosexualitet till ungdomar. Allt i syfte, som man påstår, för att inte främja pedofili.

Och redan före lagen trädde i kraft bötfälldes en bokaffär för att ha haft en barnbok till försäljning som inte varnade för dess innehåll med samkönade föräldrar.

830 Euro kostade boten den ungerska butiken, men främst måste det ses som en skarp varning. Att bryta mot premiärminister Viktor Orbán och landets "skyddande lagar" är ingen barnlek. Symboliken är helt central för den politik som den högernationalistiska regeringen för.

Omvärlden har varnat

Utvecklingen har pågått i några år nu, där medias frihet har begränsats, den akademiska friheten har kringskurits och där rättsväsendet försvagats. Också medborgarnas mänskliga rättigheter har urholkats, med sjunkande jämställdhet, försämrade fackliga rättigheter och sedan tidigare begränsade rättigheter för hbtqi-personer.

De internationella varningarna har varit många. För hur rimligt är det att ett land som ingår i EU kan driva den här typen av politik? Ett land som inte längre klassas som en demokrati.

Ändå är Ungern med i unionen. Frågan om hur antidemokratiskt ett land får vara utan att kickas ut ur samarbetet är högaktuell och uteslutning har lyfts från flera håll.

Även de små men bestämda stövelkliven i antidemokratisk riktning måste tas på allvar.

Men det finns ytterligare ett viktigt skäl till att hålla ögonen på det östeuropeiska för oss svenskar.

Sedan många år har Sverigedemokraterna hyllat den ungerska regeringen och haft utvecklingen i landet som en förebild.

Kent Ekeroth, en central SD-profil som fälldes för misshandel flyttade för några år sedan till Ungern. Bland annat för att de inte har någon invandring, som han förklarade till Expressen.

Upputsad vänlista

Att samarbetet mellan ungerska regeringspartiet Fidesz och Sverigedemokraterna varit starkt har inte varit något man hymlat med. tills nu i våras när SD:s Richard Jomshoff beskrev hur Ungern inte längre är föredömslandet lika mycket som Danmark.

Förmodligen för att vänlistan behöver putsas upp nu när SD vill visa på en regeringsduglighet.

Och visst har EU reagerat. Inte minst när Fidesz efter påtryckning lämnade partigruppen EPP när europeiska kristdemokrater fått nog. Men med bytet till den högernationalistiska Europaparlamentsgruppen ECR kunde samröret med SD och andra likasinnade partiet bli ännu tätare.

Det är inte svårt att gissa sig till hur Sverigedemokrater skulle inspireras av Ungern om de bara hade chansen.

Förbudet mot regnbågslitteratur för barn kan verka harmlöst. Men även de små men bestämda stövelkliven i antidemokratisk riktning måste tas på allvar. För om vi inte ser upp kan de snart bli verklighet även här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.