ÅSIKT

Volvo är återigen Made by Sweden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Stefan Mattsson
Svenska pensionsjättar blir delägare i Volvo Cars.
LEDARE

Volvo Cars får nya svenska delägare. På tisdagsmorgonen blev det klart att pensionsjättarna AMF, Första AP-fonden och Folksam går in i det kinesägda bolaget med fem miljarder kronor. Det är svenska folkets pensionspengar som nu satsas i det kanske mest högprofilerade företag Sverige haft.

Investeringen sker i så kallade preferensaktier som ger förtur vid en eventuell börsnotering. Den kommer förmodligen också att ske "inom ett år eller så", säger bilindustriexperten Martin Sköld till SvD Näringsliv.

Står inför stora förändringar

Det har betydelse vem som äger ett företag, och vem som står för investeringarna. Volvo Cars är lönsamt och det finns en växande efterfrågan på företagets nya bilar i USA, Europa, Asien och Stillahavsregionen.
Men bilindustrin står inför en snabb strukturomvandling.

Morgondagens fordon kommer att bestå av elbilar, självkörande bilar och uppkopplad teknik. Att utveckla dem förutsätter starka och långsiktiga investerare.

Förknippad med Zlatan

En stor anledning till att Volvo gått från stora förluster till rörelsevinst är den kritikerhyllade 90-serien. För många har bilmodellen blivit förknippad med Zlatan Ibrahimovic.

När den första "Made by Sweden"-reklamfilmen – där Zlatan jagar i snöklädda lappmarker med en Max Martin-producerad version av "Du gamla du fria" – premiärvisades på tv var det en nationell händelse. Så svenskt det kan bli var känslan.
Och nu har Volvo Cars faktiskt blivit mer svenskt.

Det är roligt för alla som tycker att Volvo faktiskt ska vara ett blågult företag. Men framför allt är det viktigt för alla som vill se fler nya svenska industrijobb.

ARTIKELN HANDLAR OM

Volvo

Volvo Cars

AMF

Folksam