Ledare

Hårda paket till Donald Trump

Av: 

Eva Franchell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är en hård julklapp Donald Trump får av sin föregångare.
Bara dagarna före jul slår Barack Obama till med ett förbud mot oljeborrning i Arktis. Han säger att förbudet är permanent och det är i sanning ett långfinger åt Donald Trump.
Men beslutet är inte bara en provokation. Aldrig har Arktis varit så varmt. Temperaturen har varit 20 gånger högre än normalt och havsisen minskar fortare än i något skräckscenario. När det borde vara 25 grader kallt står termometern på plus.

Valross och isbjörn

Något är allvarligt fel och därför är Obamas beslut alldeles nödvändigt. Forskarna är helt övertygade om att årets höga temperaturer beror på klimatförändringarna.
Bakom förbudet mot oljeborrning står Barack Obama och den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau. Tillsammans vill de skydda det unika ekosystemet i havsområdena Chukchi och Beaufort norr om Alaska. Där lever hotade arter som grönlandsval, sillval samt valross och isbjörn, djur som nu tvingas krypa ihop på de krympande isarna.

Rykande helvete

Men Donald Trump bryr sig inte om isbjörnar. Han ser dem inte ens när han hävdar att klimatförändringarna är en enda stor kinesisk konspiration. I stället nominerar han klimatförnekaren Scott Pruitt till chef för den amerikanska miljömyndigheten och utser oljebolagsdirektören Rex W. Tillerson till utrikesminister.
Donald Trump utmanar en global klimatopinion när han säger att han ska riva upp alla restriktioner och utöka oljeutvinningen i haven. Och även om han kan förvandla resten av den amerikanska kontinenten till ett rykande helvete får han svårt att börja borra vid Arktis.

Jordens kylskåp

Barack Obama har försäkrat sig om att förbudet är permanent och hans jurister hävdar att nästa president inte ska kunna dra det tillbaka. Givetvis hävdar både republikaner och oljeindustri att det visst kommer att borras i Arktis. När Donald Trump tillträder om en månad väntar sannolikt segdragna juridiska förhandlingar. Om inte annat har Barack Obama vunnit lite tid.
Arktis är jordens kylskåp, den vita havsisen reflekterar solens strålar och kyler ner atmosfären. När Barack Obama stoppar oljeutvinningen retar han inte bara Donald Trump, han räddar också resten av världen.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Barack Obama