Jonna Sima

Norska ministrar baktalar Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Finansminister Siv Jensen och invandringsminister Sylvie Listhaug.
Finansminister Siv Jensen och invandringsminister Sylvie Listhaug.

I måndags sändes det allra sista avsnittet av den norska tv-serien "Skam" i Sverige. Aldrig tidigare har en tv-produktion från Norge haft samma succé som den om ett spretigt ungdomsgäng på ett gymnasium i Oslo.

I sista avsnittet har en av huvudkaraktärerna, Sana, som är gängets enda troende muslim, bjudit in till högtidsfesten Eid al-Fitr som avslutar

Sana i tv-serien ”Skam”.
Sana i tv-serien ”Skam”.

fastemånaden. Kompisarna bestämmer sig för att hålla ett hyllningstal till Sana. För att hon vågar utmana fördomar och tro på det goda i människan i en polariserad värld.

"Hat sprider sig. Men det gör lyckligtvis kärlek också."

Med de orden avrundas talet och därmed hela tv-serien.
Norsk politik ger inte direkt samma positiva bild av Norge.

Sverige har blivit slagträ

I vårt grannland har valrörelsen inför Stortingsvalet den 11 september börjat dra i gång. De borgerliga regeringspartierna Höyre och Fremskrittspartiet har backat och Norge ser ut att gå mot ett regeringsskifte.
Kanske är det därför som högern skruvat upp tonläget?
Lite oväntat har Sverige blivit ett slagträ, och då särskilt uttrycket "det svenska tillståndet."
Författaren Anne Holt förklarade i Dagens Nyheter i går det apokalyptiska begreppet som ofta används av norska högerdebattörer för att beskriva ett samhälle som har urartat på grund av invandring.
I artikeln skriver hon att statsminister Stefan Löfven blev tillfrågad om sin reaktion på uttrycket när han nyligen besökte Norge och att han svarat att han inte kände till det. Det tycker Holt är anmärkningsvärt.
Löfven är nog inte ensam om den okunskapen.

Bild på brinnande bil – i Bulgarien

Men visst kan det tyckas märkligt att det blir en stor nyhet när Donald Trump uttrycker sig okunnigt om Sverige, medan det knappt uppmärksammas alls när norska ministrar gör samma sak.
I förra veckan delade Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen en bild på en brinnande bil på Faceboook med texten: "Våld och kriminalitet ska slås ned hårt på. Vi ska inte ha svenska tillståndet i Norge."

Norska public service-kanalen NRK:s avslöjande att bilden visar en bil som självantänt – i Bulgarien! – har inte hindrat budskapet från att få stor spridning.

Våga ta sig över gränsen

Fremskrittspartiets debattglada invandringsminister, Sylvie Listhaug, använder också ofta Sverige som avskräckande exempel. Nu verkar varningar för "det svenska tillståndet" bli partiets huvudbudskap i höstens valkampanj.
Det säger väl en del om relevansen i ett begrepp när varken Stefan Löfven eller så många andra svenskar ens känner till det.
Allra bäst vore om de norska politikerna vågade sig över gränsen och själva tog reda på hur det faktiskt är här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.