Anders Lindberg

SD:s nazirötter är värre än vi vetat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gustaf Ekström 1935, längst ner till höger i bild
Gustaf Ekström 1935, längst ner till höger i bild

Att Sverigedemokraterna bildades ur nazistiska och fascistiska grupper vet de flesta. Men att rottrådarna går hela vägen till Hitlertyskland, SS och Förintelsen kommer kanske som en nyhet.

I boken Utan ånger - Gustaf Ekström, SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna (Vaktel förlag 2017) går författarna Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson till källorna.

Till SS i Berlin.

Ett litet kugghjul

Där arbetade den frivillige SS-soldaten Gustaf Ekström från 1941 till 1943. Han var en intellektuell person men ingen stor ledare. Snarare en man i ledet - ett litet kugghjul i nazisternas stora maskineri av terror.

Gustaf Ekström förblev trogen nazist till sin död 1995 i Lund.

"Hela tiden kände vi att vi kämpade mot världsjudendomens omfattande välde över Europa och andra världsdelar" sa han i SVT:s dokumentär Blågul nazism 1993. Och log hjärtligt.

Det är när ondskan klär sig i kostym och lägger sig till med lånad vokabulär, som den är riktigt farlig - Emerich Roth.

På SS-Hauptamt

Historien om Sverigedemokraterna börjar inte vid partiets bildande i en lägenhet i Stockholm 1988. Ulvenlöv, Palm och Larssons detektivarbete leder oss till Lützowstrasse 48/49 i Berlin nästan femtio år tidigare.

På adressen låg före kriget Jüdische Altersheim, ett judiskt ålderdomshem med 256 boende. Samtliga vräktes 1940 eftersom SS-Hauptamt behövde lokalerna.
Ulvenlöv, Palm och Larsson har tagit reda på vad som hände med var och en av de boende. De allra flesta deporterades till olika koncentrationsläger och mördades. Inte en enda av de judar som bodde på Lützowstrasse 48/49 ser ut att ha överlevt Förintelsen.

Det var på SS-Hauptamt som Gustaf Ekström var placerad, på just Lützowstrasse 48/49. Han var Rottenführer vilket motsvarar korpral och arbetade med propaganda mot ockuperade länder och värvade nya frivilliga till SS.

Förnekade Förintelsen

Var han okunnig om vad som hände judarna som vräktes från Jüdische Altersheim?

Knappast, deportationerna och folkmordet organiserades av SS mitt framför ögonen på honom. Men som trogen nazist förnekade han allt.

”Det var ingen vettig människa som trodde någonting om dessa koncentrationsläger.” sa han till SVT 1993.

Hans chef Gottlob Berger dömdes under Nürnbergrättegångarna som krigsförbrytare men då hade Ekström sedan länge flytt till Sverige med Röda korsets vita bussar.

Tjänsten som SS-Rottenführer i Berlin var kronan på en lång nazistisk karriär. Redan 1926 hade Ekström gått med i SFKO, Sveriges fascistiska kamporganisation, och mellan 1933 och 35 var han förbundssekreterare i Nordisk ungdom, det svenska nazistpartiets ungdomsavdelning.

Dömdes aldrig

Efter kriget fortsatte Gustaf Ekström sitt medlemskap i det svenska nazistpartiet och sin nazistiska verksamhet i Sverige. Det gjordes ingen verklig polisutredning av hans tid i SS och han dömdes aldrig för något brott.

”Jag ångrar ingenting därför att jag menar att människorna är svaga och måste behandlas som svaga människor.” sa han till SVT.

Ekström var med och grundade Sverigedemokraternas första lokalavdelning i Malmö 1988. Protokollen finns bevarade och han valdes till revisor på mötet. Året efter blev han vald till revisor för partistyrelsen.

Ingen höjde på ögonbrynen över hans bakgrund i SS. Faktum är att Sverigedemokraterna 1991 bjöd in en annan SS-veteran, den tyske högerextremisten Franz Schönhuber, till sin valupptakt.

En rak linje

Gustaf Ekström är bara en av många i den brokiga skara av före detta skinnskallar, aktivister från nazistiska Nordiska rikspartiet och fascistiska Nysvenska rörelsen som var med och bildade Sverigedemokraterna.

Det går en rak linje från nazisterna i tredje riket till Sveriges, enligt opinionsmätningarna, näst största parti - en linje av människor och av idéer.

”Det är när ondskan klär sig i kostym och lägger sig till med lånad vokabulär, som den är riktigt farlig. Att bli insläppt och bli tagen i hand är ondskans högsta önskan, ty väl inne och accepterad, kan den sprida sig som en smittsam epidemi.”

Så skrev förintelseöverlevaren Emerich Roth i ett öppet brev till Anna Kinberg Batra efter att hon bjudit in till samarbete med SD.

”Auktoritära rötter”

Ungefär samtidigt började Moderaterna prata om SD:s ”auktoritära rötter” i stället för att kalla nazismen vid dess rätta namn.

Det är ett märkligt ordvrängeri. Gustaf Ekström benämnde sig själv Nationalsocialist, ska vår tid kalla honom något annat? Var SS "nazistiskt" eller "auktoritärt"?

För Moderaterna handlar öppningen mot Sverigedemokraterna om matematik. Partistrategerna ser ingen realistisk möjlighet för Alliansen att samla över 50 procent och vet att de behöver SD:s röster för att bilda regering.

Strategin har redan gjort Sverigedemokraterna mer rumrena än tidigare - och större. Det brukar bli så när konservativa "godkänner" högerextremister.

Nazistiska sprängdåd

Den "smittsamma epidemi" som Emerich Roth skriver om är svår att stoppa när den väl börjat spridas. För när Sverigedemokraterna växer så ökar även nazistiska kamporganisationer som Nordiska motståndsrörelsen sin verksamhet. I spåren följer hat, våld och angrepp på oliktänkande.

Återigen sker nazistiska sprängdåd mot vänsteraktivister i Sverige, flyktingförläggningar brinner och det politiska våldet ökar.

För så hänger det ihop. I högerextremismens garderob står stövlarna ständigt putsade.

Om vi glömmer det är vi förlorade.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.