Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Livsfarligt att låta barn utforska internet själva

Förövare på nätet ser pandemin som "en guldgruva"

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fler barn är på internet under pandemin - det har gjort att sexualbrott mot barn ökat.
Fler barn är på internet under pandemin - det har gjort att sexualbrott mot barn ökat.

LEDARE

Förra veckan dömdes en man i Skaraborg för ett stort antal sexualbrott mot barn. Han har utnyttjat offrens svaghet för pengar, droger och alkohol för att få dem att skicka bilder och videor. Det har i huvudsak skett via det sociala mediet Snapchat.

Den här typen av övergrepp mot barn och unga via internet har ökat under coronapandemin. Sådana som mannen i Skaraborg har i högre utsträckning än tidigare kontaktat barn och unga för att utnyttja dem. Polisen ser även hur förövarna delar tips och material med varandra på Darknet, en krypterad del av internet.

– Den här typen av förövare pratar om att det är en guldgruva nu, säger Kristin Larsén som är gruppchef vid polisen i Jämtlands län till SVT.

Vuxenvärlden är helt avgörande för att barn inte far illa på nätet

"En guldgruva" - så betraktar alltså gärningspersonerna bakom de några av de mest vedervärdiga brotten som finns coronapandemin. Det är så mörkt att man inte vet vart man ska ta vägen.

Polisen ser den ökade mängden brott som en direkt följd av att fler barn är online under pandemin och att kontrollen i vissa fall minskar.

Barnen tillåts vara på sajter och i appar som framstår som barnvänliga, till exempel onlinespel. Via sådana plattformar tas kontakten som sedan leder dem vidare till andra sidor eller chattforum där brotten begås.

Att låta barnen utforska internet och sociala kanaler på egen hand är som att de ska lära sig simma utan övervakning - i ett vatten fullt med hajar. Dåliga saker händer då.

Bär ingen skuld

Polisen trycker på vikten av att prata med barnen om vad som kan hända när man använder internet. Att det inte är någon farofri zon där allt är lika glättigt som det ser ut. Men också att de själva inte bär någon skuld om de är med om konstiga närmanden.

Vuxenvärlden är helt avgörande för att barn inte far illa på nätet. Precis som med alla andra delar av samhället måste det finnas någon som backar upp när det inte finns ett sådant stöd hemifrån.

Pandemin har en dubbel effekt för de barn som är på nätet mer än vanligt och dessutom har mindre kontakt med vuxna som ser dem på grund av att de inte kan vara i skolan eller på fritidsaktiviteter.

Utsatthet i jul

Det sätter fingret på hur isoleringen under den här tiden har lett till ökad utsatthet för de som har en våldsam partner eller förälder. Övergrepp mot barn på nätet är en del av den problematiken.

Där har kommunerna ett särskilt ansvar för att ge brottsoffer stöd och hjälp. Genom en satsning på våldsutsatthet har Jämtställdhetsmyndigheten gett kommunerna stöd i form av information och arbetssätt för att hjälpa utsatta barn och kvinnor. Förutsättningarna finns.

En kommande julledighet med ovanligt isolerade firanden bäddar för att utsattheten förstärks. Då är det extra viktigt att samhället finns där som ett stöd. När pandemin är över ska vi inte se tillbaka och undra varför vi inte gjorde tillräckligt.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Pedofilerna flockas i coronapandemin

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Darknet

Skaraborg

Snapchat

Onlinespel

Internet

Brott

Sexualbrott