Mejla

Anders Lindberg

Ett rent påhitt att bara högern är SVT-kritiska

Även vänstern måste öppet börja ifrågasätta vad SVT gör

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna

Foto: MAJA SUSLIN/TT

LEDARE

"Ingrid Carlqvist är journalist och författare som profilerat sig i islamkritiska frågor" skrev SVT Nyheter på sin hemsida.

En mening som säger mycket om utvecklingen av Sveriges television de senaste åren.

"Ingrid Carlqvist ifrågasätter Förintelsen, vill förbjuda islam, avskaffa kvinnlig rösträtt och kräver att regeringen åtalas för folkmord på "den vita rasen"." kommenterar Jonathan Leman, researcher på Expo, något syrligt.

Han bifogar även skrämdumpar på hennes uttalanden.

Antagligen vet du inte vem Ingrid Carlqvist är men det spelar mindre roll. För de som följer den yttersta högern i Sverige är hon ett känt namn. I onsdags stod hon, och ytterligare en person, åtalad för hets mot folkgrupp vid Hovrätten över Skåne och Blekinge. Tidigare har de blivit friade i Helsingborgs tingsrätt men kammaråklagare Helene Jacobsson har överklagat. Dom väntas om knappt två veckor.

Jag vet inte riktigt när ord som "islamkritisk" började användas. Men liknande begrepp som "judekritisk" eller "kvinnokritisk" skulle knappast skulle förekomma hos SVT, inte än i varje fall.

Journalisten Lena Sundström gjorde för några år sedan en intressant spaning kring ordet "kritik".

– Det kan ses som en bagatell, men det förändrar vårt sätt att tänka. Om Lisa mobbas i en klass, spelar det roll om vi kallar det för mobbning eller Lisakritik, sa hon till Dagens Nyheter.

Även att presentera Ingrid Carlqvist som "journalist" är ett intressant ordval.
"Det är en ”journalistik” som sprider klassiska antisemitiska konspirationsteorier om familjen Rothschild och "avslöjanden” som att Bill Gates vill ”spruta in mikrochip i folk” för att på så sätt kontrollera mänskligheten." skriver Expo i en tidigare analys av SVT:s språkbruk.

I torsdags smygkorrigerade SVT texten.

Det finns en seglivad föreställning om att SVT är vänster. Men program som Aktuellt, Agenda, 30 minuter eller andra flaggskepp är speglingar av tidsandans dominerande frågeställningar och perspektiv. Som just nu ligger rejält till höger om mitten.

Enligt många kritiker har SVT redan anpassat sig. I vänsterkretsar skämtar man om Agenda som "Late night med Jimmie"

Konservativa krafter har under lång tid opinionsbildat för att skrämma SVT med nedskärningar efter valet. Underförstått: om ni inte rapporterar mer höger så kommer vi att dra ner och ändra er verksamhet. Det är inget tomt hot. Den som vinner valet 2022 kommer att få skriva nästa sändningstillstånd. För Sverigedemokraterna är det högsta politiska prioritet.

Men enligt många kritiker har SVT redan anpassat sig. I vänsterkretsar skämtar man om Agenda som "Late night med Jimmie" och de avsnitt av programmet som inte handlar om invandring, islam eller Mattias Karlsson väcker alltid stor munterhet i sociala medier.

"SVT hjälper till att skrubba Sverigedemokraterna rumsrena" utbrast DN:s profilerade TV-kritiker Johan Croneman när Mattias Karlsson intervjuades i SVT:s Min sanning.

”Agenda fullbordar lite senare en historiskt misslyckad kväll på SVT2 med att släppa fram ”en helt vanlig” Trump-anhängare, en kvinnlig republikansk pastor som i 5 (!) minuter tillåts stå och blåljuga om valet och upploppen och Trump", skrev han.

På Aftonbladet Kultur gör frilansjournalisten Elina Pahnke en liknande spaning efter att ha sett Sverige möts, det program som tagit över efter tidigare SVT debatt och Opinion live. Skillnaden med det nya programmet är ensidigheten och att högerns frågeställningar och profiler helt tillåts dominera.

"Är det så medierna kommer att bevaka nästa val? Genom att slänga in fyra nyanser av brunåsikter i debatt och låtsas att man på så sätt har visat båda sidorna av myntet? I så fall är det bara att gratulera Sverigedemokraterna till valframgångarna." skriver hon.

Från vänster är vi traditionellt SVT-kramare. Kanske har vi lite själva gått på myten om att "statstelevisionen" lutar åt vänster, kanske har vi bara mer förtroende för samhällets institutioner i största allmänhet. Men jag tror att vi behöver vara självkritiska.

När det gäller SD har Johan Croneman och Elina Pahnke nämligen helt rätt. Inget annat parti har en sådan räkmacka in på SVT idag och tillåts sätta dagordningen.

Är det enskilda klavertramp? Eller en strategisk förflyttning där SVT-chefer försöker nå de som länge haft lågt förtroende för public service, som SD:s väljare?

I så fall är det en tveksam strategi. Enligt Förtroendebarometern, som ges ut av Medieakademin och Kantar Sifo, ökade SVT:s förtroende något under förra året, men minskade bland just sverigedemokrater och kristdemokrater.

Min tolkning är att SVT överkompenserar åt höger eftersom bilden är att de är vänster. Och så länge vänstern slentrianmässigt knyter näven i byxfickan när SVT gör fel så kommer den resan att fortsätta.

Vänstern brukar annars vara bra på maktanalys, varför inte använda lite av den förmågan på makthavaren SVT?

Man kan fråga varför Agenda och Aktuellt nästan alltid handlar om medelklassens och Stockholms problem. Enda gången vi hör om resten av Sverige är när någon är sur på invandringen i Eskilstuna eller Filipstad. Men resten av Sverige finns faktiskt annars också.

Och var är arbetarklassen, de utrikesfödda och alla vanliga människor som påverkas av politik och samhällsutveckling? Inte hittar man dem i SVT i varje fall, där är RUT-avdrag alltid en större fråga än fattigpensionärernas villkor.

Det som kanske påverkar allra mest är att SVT på ett föredömligt sätt granskar den politiska och kulturella makten, men inte den ekonomiska. Det är inget fel med genomlysningar av Södermalm, det händer mycket spännande där. Men Östermalm då?

Inför valet nästa år kommer SVT att spela en oerhörd roll. Kommer Jimmie Åkesson vara med i varje Agenda? Får även andra frågor än invandring utrymme – som jobb, pensioner och välfärd?

Just nu finns anledning till oro.

Vänstern behöver bli mer öppet SVT-kritisk, om uttrycket tillåts.

***

Chatta med Anders Lindberg om söndagskrönikan. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eskilstuna

Expo

Filipstad

Konspirationsteorier

Östermalm

Jimmie Åkesson

Valet 2022