Mejla

Anders Lindberg

Regeringen sjabblar bort psykförsvaret

Vårt nästa val är 2022. Vi vet hur det gick förra gången i USA

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven på Folk och försvar
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven på Folk och försvar

LEDARE

Sverige hade historiskt ett omfattande försvar mot propaganda och otillbörlig påverkan från främmande makt. Det kallas psykologiskt försvar och efter det kalla krigets slut rustades det ner precis som övriga totalförsvaret.

Att identifiera, analysera och möta exempelvis ryska desinformationskampanjer är en väldigt specialiserad kompetens som kräver hög teknisk nivå och väl utbildad och övad personal. Dessutom är det, som all annan försvarsverksamhet, hemligt.

Under några år hamnade arbetsuppgifterna på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Sedan invaderade Ryssland Ukraina och ockuperade Krimhalvön utan att ett skott avlossades. Den ryska attacken genomfördes genom desinformation i media och på sociala medier.

Även i Sverige spreds rysk desinformation och vi hade under en tid - på riktigt - en debatt om att det pågick en fascistisk kupp Kiev, att det inte var ryska förband på Krim utan ”separatister” och att ryskspråkiga var de "verkliga" offren.

Sedan var allt för sent.

Vladimir Putin gav medalj till trupperna som invaderat Krim, de var tydligen ryska trots allt. Och halvön är fortfarande ockuperad.

I väst ringde larmklockorna. Spaltkilometer skrevs om ryska trollfabriker, manipulation av sociala medier och hur algoritmer på nätet blev lögnernas nya bundsförvant.
Så kom 2016, brexitkampanjen och USA:s presidentval. Hade Donald Trump ens blivit president om inte rysk underrättelsetjänst hackat Demokraternas servrar och med hjälp av Wikileaks pumpat desinformation rakt in i valrörelsens blodomlopp?

Det får vi aldrig veta.

Även i Europa hände liknande saker, i Franska presidentvalet, i Tyskland och Nederländerna. I Sverige lovade statsministerns att det psykologiska försvaret skulle rustas upp. En ny myndighet skulle bildas och att vi offentligt skulle peka ut den som angrep oss.
Anders Danielsson, tidigare Säpochef, fick i uppgift att utreda frågan. I våras låg utredningen klar och Anders Danielssons förslag är att ett Nationellt centrum för psykologiskt försvar ska inrättas.

Uppgiften blir mer komplex än tidigare, det kalla kriget utspelade sig innan internet och den moderna globaliseringen. Sårbarheterna är fler än förr och det vet självklart en angripare, oavsett om det handlar om Ryssland, Kina, Iran eller Islamiska staten.

Det nationella centret måste därför arbeta nära andra myndigheter, inte minst det nya cybersäkerhetscentret. Men även Säkerhetspolitiken, FRA och försvaret. Dessutom behöver verksamheten starta snabbt, redan 1 januari, så det är livsviktigt att den nuvarande personalen på MSB följer med.

Förklaringen till brådskan är enkel. Riksdagsvalet 2022 kan nämligen komma att utsättas för en tidvattenvåg av desinformation, konspirationsteorier och påverkansförsök från främmande makt för att undergräva förtroendet. Då är psykförsvaret första försvarslinjen

Så vad gjorde regeringen?

Jo, enligt uppgifter till Aftonbladets ledarsida, vill man av regionalpolitiska skäl utlokalisera den nya myndigheten. Främst Botkyrka men även andra delar av landet har diskuterats.

I Botkyrka finns ingen av de myndigheter man ska samverka med så själva poängen med ett nationellt centrum går förlorad. Man får dessutom starta från noll i säkerhetsarbetet, psykförsvaret är inte bara hemligt utan även självklart en primär måltavla för angripare både i fred och vid konflikt. Och personalen lär knappast flytta med.

Effekten av regeringens handläggning kan alltså i praktiken bli en avveckling av det psykologiska försvarets förmåga precis när vi behöver det som bäst. Alltihop är faktiskt för dumt.

Anders Danielssons utredning är en följd av januariavtalet. Tänker Centern och Liberalerna också gå med på det här? Och vad säger övriga Försvarsberedningen?

Den rimliga lösningen är att planerna på utlokalisering skrotas. Låt den nya myndigheten lösa lokalfrågan själv utan klåfingrig detaljstyrning.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Laddar Live Upplevelse

Lyssna på vår podcast Höjd beredskap om det psykologiska försvaret. Bland annat intervju med utredaren Anders Danielsson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.