Sjuka piskas friska – Åkesson tittar nöjt på

Nu kommer man utförsäkra människor igen

Regeringen vill att reglerna i sjukförsäkringen ska skärpas igen.

Det är som att tiden stått still, Alliansen eller Tidögänget? Det är egentligen ingen skillnad. Återigen ska sjuka piskas friska.

Fast nu med Sverigedemokraternas stöd.

Jag minns själv hur det var när jag blev sjukskriven. Först kom chocken och skammen. Att bli sjukskriven på grund av stress var inte vanligt för tjejer i min ålder vid den tiden. Nu är det den vanligaste orsaken till sjukskrivning på hela arbetsmarknaden. De som är extra utsatta är kvinnor.

Jag minns hur jag försökte med allt. Tränade, åt nyttigt, försökte att ha rutiner, medicinerade, gick på samtal, utförde ”hemläxor”. Jag skulle helt enkelt strukturera upp min utmattning, påskynda återhämtningen.

Du hör ju hur sjukt det låter.

Jag blev stressad av min egen sjukskrivning. Ville inte verka svag. Ville inte vara en svikare. Jag minns att halsen snörptes åt och att jag fick hjärtklappning varje gång chefen ringde för att kolla läget och om jag var på bättringsvägen.

Tick tack, tiden går.

Efter 180 dagar stänger sjukstugan. Då får du, hur du än mår, inte vara sjuk längre. Enligt reglerna ska du då åter i arbete, men det behöver nödvändigtvis inte vara ditt gamla arbete. Det kan vara vilket jobb som helst, bara du arbetar.

Själv sprang jag nästan tillbaka till arbetet för att jag inte vågade vara sjuk för länge. Det kostade mentalt och ekonomiskt. Men som tur var hade jag anhöriga att stödja mig mot.

Det är det sjukskrivna tvingas till för att överleva, att man har anhöriga som hjälper till. Alternativet är att belåna sig upp över öronen.

Men den här stressen gjorde att återhämtningen tog ännu längre tid, vilket visade sig långt efter min faktiska sjukskrivning. Om man jagar redan utmattade människor tillbaka i arbete för tidigt så blir de ännu sjukare.

Det är vedertaget av forskning, om regeringen nu skulle vilja lyssna på den. I veckan lämnade Kommunal över 900 berättelser tillsammans med sitt remissvar till ansvarig minister, Anna Tenje (M).

Utredaren kom under våren fram till att det är ett problem att människor är sjukskrivna längre och att kostnaderna har ökat. Gamla sjuka människor ska ta sig i kragen och jobba tills de stupar.

Utredaren vill ta bort de marginella förändringar S-regeringen gjorde som innebar att människor som är sjuka inte ska tvingas arbeta, de måste få tid att bli friska.

Detta går stick i stäv med Moderaternas ideologiska övertygelse. Man får inte vara sjuk för länge.

M har gjort samma sak tidigare. Under Reinfeldt blev svårt sjuka, till och med i cancer, nekade rätt till ersättning från Försäkringskassan efter 180 dagar. De som överlevde blev skuldsatta och ännu sjukare.

Någon som lovat att vara garanten mot borgerlighetens nedskärningar är Jimmie Åkesson (SD). Han lät så pass övertygande att varje tredje sjukskriven svensk röstade på honom i senaste riksdagsvalet.

Åkesson har varken sagt eller gjort något för att vara garanten mot åtstramningarna. Han kommer låta piskan vina.

Tick tack, tiden går.