ÅSIKT

I kväll måste det bli mer konflikt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I Kväll möts de åtta partiledarna för debatt i SVT:s Agenda. Isabella Lövin (MP) gör debut.
LEDARE

Ikväll möts de åtta partiledarna för debatt i SVT:s Agenda. Isabella Lövin (MP) som gör debut inför tv-tittarna har ett tufft utgångsläge. Förutom det interna kaoset med ministerbyten har Miljöpartiet förlorat i flera av sina centrala frågor. Inte minst när det gäller kampen om brunkolet och asylpolitiken. Och det här märks i opinionen. Det går inget vidare för MP.

Små skillnader i politiken

Vad kan man vänta sig av kvällens debatt? Svensk politik behöver tydliga konfliktlinjer. Men det är tveksamt att det är vad vi kommer att få se. Hittills har Stefan Löfven (S) i första hand velat uppfattas som en ledare som håller ihop landet och gör det som är bäst för Sverige. Mindre konflikt och mer överenskommelse med andra ord.

Problemet med den taktiken är att skiljelinjerna har suddats ut. Kan någon på rak arm säga på vilket sätt S och M skiljer sig i migrationsfrågan och bostadspolitiken? Och vad händer på arbetsmarknadsområdet? På den senaste presskonferensen talade Löfven om "enkla jobb". Han specificerade inte vad det betyder men det är ett begrepp som vi vanligtvis hör allianspartierna använda.

Att ta ett uttryck som motståndarlaget använder för att göra det till sitt kan fungera om man vill avväpna motståndaren och minimera konfliktytorna. Men frågan är om det är så klokt av S att göra det även på arbetsmarknadsområdet?

Trött opposition

Överlag är det en trött opposition som framträder i kväll. Trots att den rödgröna regeringen är impopulär har allianspartierna inte lyckats dra nytta av läget. Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna talar mest om hårdare tag och fler poliser som svar på snart varenda fråga. I övrigt ekar det tomt med politiska förslag.
Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren och det märks att partiet och Ebba Busch Thor är desperata. Sedan partiledaren tillträdde för ett år sedan har partiet blivit ett allt mer populistiskt batong-parti. Väljarna har dock inte uppskattat omsvängningen. Det ska därför bli intressant att se om KD tänker köra mer av samma även under kvällens debatt.

De som möjligtvis kan få partiledardebatten att hetta till i kväll är Centerpartiets Annie Lööf och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Båda är ideologiskt tydliga och kan gå på regeringen med trovärdighet. Vänsterpartiet har egentligen ett guldläge, dels för att man har lyckats att få igenom några viktiga symboliska frågor - som gratis medicin för barn och rejäla satsningar på kommunerna. Och dels för att man inte är en del av regeringen och migrationsuppgörelsen.

"Vem vill mest?"

Till skillnad från Miljöpartiet som lär pressas in i hörnet av både Alliansen och Vänsterpartiet. Högerpartierna kommer att vilja tala om splittringen inom den rödgröna koalitionen och vänsterpartiet kommer att ställa Isabella Lövin mot väggen i de frågor där MP har förlorat.

Ibland kan den här typen av debatter mest likna SVT:s frågesport "vem vet mest?". Både politiker och journalister tävlar i att visa upp sina kunskaper. Och det kan vara kul för de inblandade men hjälper knappast tittarna att begripa vad dessa politiska ledare vill.

Vi får helt enkelt hoppas på mindre av "Vem vet mest" i kvällens Agenda och mer av "Vem vill mest?" av politikerna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Agenda