ÅSIKT

Bra att friskolor börjar ta ansvar

Foto: THINKSTOCK
UNDANTAG Att bryta segregationen kommer att vara regeringens viktigaste uppdrag de närmaste åren. Nu har regeringen meddelat att friskolor ska få göra undantag i kösystemet för att ta emot nyanlända.
LEDARE

28 maj 2016. Skolan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Äntligen ska friskolorna börja ta ansvar. I går meddelade ­regeringen att man kommit överens med allianspartierna om att friskolorna ska få göra undantag i kösystemet för att ta emot nyanlända elever.

Hittills har många privata skolor bara stått öppna för skolbarn som ställt sig i kö. Det har lett till att nyanlända hamnat ­utanför. Några skolor har fått ta ett väldigt stort ansvar för det senaste årets flyktingmottagning, medan andra inte behövt göra någonting alls. 

Skulle förbättra skolan

Det fria skolvalet äntrade svensk politik för mer än 20 år sedan, när den dåvarande statsministern Carl Bildt och högerregeringen införde systemet. Socialdemokraterna gjorde ­heller inget för att förhindra ­utvecklingen. Entusiasterna menade att valfriheten skulle öka konkurrensen och konkurrensen skulle förbättra skolorna. De dåliga skulle slås ut och de bra växa. Att det dessutom öppnades möjligheter att tjäna pengar talades det mindre om. Skattepengar plockades ut som vinst i stället för att återinvesteras där de hör hemma.

Sänkta skolresultat

Med facit i hand vet vi att det inte riktigt blev som entusiasterna påstod. Segregationen ökade och skolresultaten sjönk.

Föräldrar med akademisk bakgrund valde bort skolor i socioekonomiskt utsatta ­områden och sedan dess har skolan blivit allt mer segregerad vad gäller etnicitet och klass.

Men det är inte bara arbetarklassens barn som tagit stryk av segregationen, det har även eleverna med bättre förutsättningar. Inom forskningen ­kallas det för kamrateffekter. Man har sett att elever påverkas av sin omgivning. Blandade grupper stärker alla elevers ­resultat som helhet.

Här har Skolkommissionen, som har i uppdrag av regeringen att komma med förslag på förbättringar, helt rätt när den skriver att eleverna måste blandas mer.

Bryta segregationen

Regeringens förslag kommer inte en dag för tidigt. Visserligen är det frivilligt för skolorna att delta och reglerna kommer att utvärderas om tre år för att se effekten. Men en sak är säker, att bryta segregationen kommer att vara ett av regeringens viktigaste uppdrag de närmaste åren. Och det arbetet börjar redan nu. I skolan. 

Därför är det här förslaget ett första viktigt steg där friskolorna får vara med och ta ansvar.

ARTIKELN HANDLAR OM