ÅSIKT

Nu kan Vellinge inte smita längre

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

I dag träder de nya regler som ska tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar i kraft

Foto: TT
Välkommen till Vellinge.

Just nu formuleras den politiska dagordningen för lång tid framåt. För Stefan Löfven och Socialdemokraterna gäller det att omvandla det

senaste slagordet om en svensk samhällsmodell till konkreta åtgärder och en välfärdspolitisk offensiv.

I dag träder de nya regler som ska tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar i kraft. Äntligen kan man säga.

Kommunerna tvingas ta ansvar

Vissa, ofta fattiga, kommuner har tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet medan andra, ofta rika kommuner har kommit undan. I åratal har till exempel Aftonbladets ledarsida krävt att ­Vellinge, Vaxholm och de andra smitarna skulle tvingas ta ansvar.

Till för mindre än ett år sedan var det ytterst känsligt. Kommunerna har ju sitt självstyre och trilskande kommunalpolitiker ett betydande inflytande i sina partier.

Allt det där förändras nu. I den ­migrationspolitiska uppgörelsen från i höstas är kraven på kommunerna nog en av de minst kontroversiella delarna.

Det är inte längre möjligt att rycka på axlarna och säga att flyktingmottagandet är någon annans problem, även om någon moderat kommunalpolitiker försöker.

Politiska kartan förändras

De nya reglerna löser verkligen inte allt. Bostadsbristen finns kvar liksom bristen på resurser i vården och skolan. Många socialförvaltningar går på knäna och för många är vägen till ett jobb lång.

Men med det sagt håller den politiska kartan på att förändras just nu. Flyktingkrisen och den parlamentariska osäkerheten gör att lösningar som ansågs extrema och orealistiska för ett år sedan nu är både realistiska och rimliga.

Det gäller kloka förslag, som att tvinga kommunerna att ta ansvar. Men det gäller också korkade idéer, som att avsiktligt skapa ett växande låglöneproletariat. Flyktingsituationen har placerat svensk politik i ett vägskäl.

För att den svenska samhällsmodell som Stefan Löfven talar om ska bli ett alternativ måste slagorden nu omvandlas till konkreta politiska reformer.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM