ÅSIKT

Bönor – svaret på våra böner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Colourbox
LEDARE

Det är lätt att drabbas av klimatångest. Larmrapporterna om miljön duggar tätt. Vi läser dagligen om översvämningar, stormar, torka och vattenbrist. Men lugn. Det finns faktiskt mycket vi kan göra här och nu.
En ny svensk studie visar att en gård som odlar grönsaker och bönor kan mätta tre gånger så många människor som en gård som i huvudsak inriktar sig på kött. En forskare på Sveriges ­lantbruksuniversitet har följt en gård i Närke som ställde om till att odla ­vegetabilier. Före omställningen kunde gården försörja 60 personer – nu kan samma gård mätta upp emot 200 människor.

Klimatmässigt ohållbart

Förenklat kan man säga att vi vinner på att äta det vi odlar direkt i stället för att låta spannmålen ta omvägar via djurfabrikerna. Det går åt uppemot tio gånger så mycket energi för att få fram kött som vegetabilier. Klimatmässigt är det ohållbart.

En annan baksida av vår köttindustri är utsläppen. Får och kor släpper ut mycket växthusgaser. Fosfor och ­kväve som kommer från djurens avföring, ­leder till övergödning i våra vatten. Forskarna på Havsmiljöinstitutet ser så pass allvarligt på läget att de bland annat vill se en köttskatt. Men det lär dröja innan något sådant införs. Våra politiker verkar mest tycka att det är besvärligt att lägga sig i vad folk äter. Speciellt när det kommer till kött.

Börja med den egna middagen

I väntan på krafttag från våra ­politiker kan vi börja med våra egna middagar. Genom att äta bönor och skippa köttet gör vi en stor insats för klimatet. Bönbiffar, linssoppa och ­sojakött belastar vårt klimat betydligt mindre än falukorv, schnitzel och köttbullar.

Oavsett vilken gud du tillber, är bönorna svaret på många av våra böner.

ARTIKELN HANDLAR OM