Anders Lindberg

Deras barndom blir en mardröm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Två av tre barn som fått uppehållstillstånd kommer inte att ha rätt att återförenas med sin familj.
Två av tre barn som fått uppehållstillstånd kommer inte att ha rätt att återförenas med sin familj.

10 Juni 2016

Hittills har regeringens stramare flyktingpolitik handlat om ID-kontroller och signaler. Vindkantringen började i fjol när över 160 000 sökte asyl och har fortsatt av bara farten.

Men den 21 juni förändras svensk politik i grunden. Då kommer riksdagen att införa tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel för flyktingar, även från exempelvis Syrien. Dessutom blir familjeåterförening betydligt svårare.

Rädda Barnens bedömning är att omkring två tredjedelar av de barn som fått uppehållstillstånd inte kommer att ha rätt att återförenas med sina föräldrar och syskon.

Avsiktlig splittring av familjer

Reglerna syftar till att skrämma bort nya flyktingar från Sverige men kommer även att försvåra integrationen för många av dem som redan är här. Riksdagen vill alltså avsiktligt splittra familjer för att göra Sverige mindre attraktivt som asylland.

Priset är att mångas barndom blir en mardröm.

Rädda Barnen har protesterat – liksom Svenska kyrkan. Barnombudsmannen har kallat politiken ”barnfientlig” och många av de folkrörelser vi vanligen lyssnar på har försökt få riksdagen att ta större hänsyn. Men alla talar för döva öron.

Att införa tillfälliga uppehållstillstånd har fler märkliga konsekvenser. Om en flykting får ett jobb kan hen även få permanent uppehållstillstånd vilket naturligtvis är rena drömmen för oseriösa arbetsgivare.

Redan i dag får utländsk arbetskraft ofta slavlöner och farlig arbetsmiljö. Vad tror politikerna blir konsekvensen när ännu fler arbetare dessutom riskerar att bli utvisade om de säger ifrån?

Fackföreningsrörelsen har protesterat men politiken genomförs ändå.

Enligt regeringens förslag är den nya flyktingpolitiken tillfällig i tre år. Men redan i dag är det tveksamt om skärpningarna ens behövs.

Under hela maj ansökte bara 2 121 personer om asyl i Sverige. Inte sedan 2011, innan inbördeskriget i Syrien, har det varit så få. Hittills i år har bara 13 350 asylsökande kommit hit.

Gränsen går genom Medelhavet

Den verkliga gränsen för flyktingarna går inte längre i Öresund utan vid de grekiska öarna. I enlighet med EU:s avtal med Turkiet skickas människor helt enkelt tillbaka över havet oavsett flyktingskäl. Hittills har 449 personer deporterats, varav 18 syrier.

Att i detta läge skärpa den svenska politiken ytterligare framstår mest som populism, ett sätt för partierna vinna röster genom att surfa på högervågen i stället för att ta debatten om att verkligheten ändrats.

För de barnfamiljer som drabbas är politiken ännu en tragedi.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.