ÅSIKT

Ambulans viktigare än snygga semesterbilder

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Foto: JUPITER IMAGES
Mobilsurfen blir snabbare i Sverige, till glädje för alla turister. Men fortfarande finns det stora brister i landets mobiltäckning.
LEDARE

På sommaren dyker de upp, massor av snygga turistbilder från exempelvis norra Sverige. Natur och tystnad. Kanske kommer bilden med en Facebook-uppdatering som förklarar hur sköönt det är att inte kunna kolla mailen eller bli uppringd av kollegor. Uppdateringen är såklart gjord med hotellets trådlösa internet, för uppe i mobilens vänstra hörn står det ofta "ingen service". Ibland blir detta en chock för besökande stadsbor. Men bristen på mobiltäckning är viktigare än så. Det största problemet är inte att turister får svårt att ladda upp bilder, utan att fast bosatta inte har mobiltäckning ens i riktiga nödsituationer.

Klättra upp på taket

– Faller man ihop på golvet då är det kört. Finns det någon i närheten måste den personen ta din telefon, springa ut och försöka hitta mobiltäckning uppe på taket. Det är ett jävla projekt, sa Niklas Siivonen som är ordförande för byn Käymäjärvis intresseförening. Det är en av många byar i Pajala kommun som saknar mobiltäckning, rapporterade Sveriges Radio.

En informationsansvarig på Telia säger i samma reportage att det inte går att erbjuda mobiltäckning till alla i landet. Telia håller på att släcka ner kopparnätet i ungefär 30 kommuner. Det innebär att fast telefoni och bredband ryker. Norrländska Socialdemokratens granskning visar att det handlar bland annat om 66 platser i Norrbotten. Målet är att det ska kunna ersättas, men bristen på täckning oroar.

Väderberoende telefon

I Hovlös utanför Luleå fungerar det mobila nätet, men bara så länge det är bra väder.

– Är det dåligt väder klipper det nästan alltid samtalet. Är det sol och fint då kan det hända att man kan ringa ett helt samtal, som Andreas Hoffsten, boende i Hovlös sa till NSD. På sex år har surfhastigheten mer än tiodubblats i Sverige, enligt en kartläggning av mobilsurf som Bredbandskollen gjort. Det går att jaga Pokémons i stora delar av landet, surfen blir allt bättre. Det är förstås en mycket positiv utveckling. Men att människor samtidigt i andra delar av landet inte ens kan använda telefonen i en nödsituation är helt absurt. 

Semestrande storstadsbor

Det är nu som många semestrande storstadsbor upptäcker hur dålig mobiltäckning det finns i Sverige. Men landsbygden är inte en semesterplats i huvudsak, det är människors hem och vardag.

Mobiltäckning handlar inte om ett härligt avbrott för den stressade storstadsbon som är på jakt efter lugn. Det är ett reellt hot mot de bofasta, som förlorar möjligheten att hålla kontakt med omvärlden. Ingen ska behöva lita på att någon i ens närhet tar telefonen och klättrar upp på taket för att hitta mobiltäckning. Gärna snygga instagrambilder från semestern, men först möjlighet att ringa till en ambulans.

ARTIKELN HANDLAR OM