ÅSIKT

Alla är offer för terrorn

Foto: Tre dagars landssorg. Det var under Frankrikes nationaldagsfirande på strandpromenaden i Nice som gärningsmannen körde rakt in i folksamlingen. Minst 84 personer har dött.
LEDARE

16 JULI 2016. Attacken i Nice.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fyrverkerierna hade precis avslutats. I förrgår kväll var strandpromenaden i Nice full av familjer. Men det som skulle vara ett firande av national­dagen förvandlades i stället till platsen för en terrorattack. Över 80 människor har dött och ännu en gång frågar sig världen varför. Det är en månad sedan Orlando. En dryg månad sedan attacken i ett av Bagdads populära shoppingområden. Det är fyra månader sedan Bryssel.

Varje gång har vi sagt att det inte får hända igen.

Vardagen terrorns mål

Gärningsmannen i Nice är identifierad och var hemma­hörande där. Det kommer hela tiden nya uppgifter om vad och varför det egentligen hände.

Men handlingen är densamma. Människorna som dödades var inte symboler för militär, polis, politiken eller journalistiken.

Det var barn och deras familjer som var där för att fira.

Turister och fransmän. Män och kvinnor utan någon koppling till fransk politik. Nu sprids bilderna av mjuka barnkroppar som ligger på asfalten, övertäckta av filtar och små gosedjur som sitter bredvid. Terrorns mål är människors vardag. Klubbar dit folk går för att ­dansa, shoppingcentrum och nationaldagsfiranden. Minst 50 barn vårdas i skrivande stund på sjukhus.

Stärker gränskontroller

Inför fotbolls-EM läste vi om Frankrikes förberedelser för att klara sig från attentat. Efteråt sänktes axlarna av lugn, det ­hade gått bra.

Under dagen i förrgår kom nyheten att undantagstillståndet, som gällt efter terrorattentatet i Paris i november, skulle upphöra i slutet av juli. Bara timmar senare skedde attacken i Nice och undantagstillståndet förlängdes. Italien och Tyskland förstärkte under gårdagen gränskontrollen mot Frankrike.

Ökad slutenhet

Även anhängare av ett öppet Europa inser att det är begripligt att länder vidtar åtgärder för att göra det svårare för ­terrorister. Det är vad väljarna förväntar sig. Men den lång­siktiga lösningen kan inte vara ökad slutenhet.

Nästa år håller Frankrike ­presidentval.

Som ett svar på rädslan höjs röster för att lämna EU och stänga världen ute. Terrorns syfte är att skapa skräck, men lösningen är aldrig att isolera sig. Tre dagars landssorg är ­utlyst i Frankrike. Smärtan kommer snart att förvandlas till konkreta politiska förslag. Till dess sörjer vi med Frankrike.

ARTIKELN HANDLAR OM